Kulturminister: Det er vigtigt at vi læser, hører og ser de samme medier

Den socialdemokratiske kulturminister Joy Mogensen er vendt tilbage fra orlov. Med sig har hun et oplæg til de kommende medieforhandlinger.
Den socialdemokratiske kulturminister og kirkeminister Joy Mogensen. (Foto: Kristian Brasen/Kulturministeriet)
Den socialdemokratiske kulturminister og kirkeminister Joy Mogensen. (Foto: Kristian Brasen/Kulturministeriet)

Claes Kirkeby Theilgaard,

26/01/2020

Kulturminister Joy Mogensen er tilbage fra sin orlov og er begyndt at varme op til de kommende medieforhandlinger med et udspil i Jyllands-Posten og en optræden i DR2-programmet Deadline.

En generel rød tråd i Joy Mogensens udspil indtil videre er, at danskerne skal have en "fælles virkelighed", der skal underbygges af dansk funderede medier.

Ifølge hende er det problematisk, at danskerne i stadigt større grad får deres nyheder og medieindhold fra internationale udbydere og sociale medier.

Det betyder bl.a., at public service-medier ifølge den socialdemokratiske minister skal være førende på nettet, og at danske medier skal gives "en hjemmebanefordel".

- Det er afgørende for vores demokratis evne til at fungere. Demokratiet fungerer nemlig kun, når vi forstår vores fælles virkelighed og dermed kan tale sammen på tværs af vores forskelligheder, skriver ministeren i et Facebook-opslag om sin Deadline-optræden og stiller et retorisk spørgsmål:

- For hvad kan være vigtigere end at vi læser, hører og ser de samme medier?

I sit udspil i Jyllands-Posten peger hun på de tre kerneområder, som den socialdemokratiske regering vil sætte ind på i de kommende medieforhandlinger.

- I regeringen ser vi tre centrale udfordringer, som et nyt medieforlig skal forholde sig til: 1) Danskerne forlader de traditionelle medier til fordel for nye platforme. 2) Vores børn bliver eksponeret for mere og mere kommercielt og reklamebåret indhold af varierende kvalitet, når de sidder foran deres skærme. 3) De lokale og regionale medier er økonomisk udfordrede, og på den lange bane risikerer vi derfor lokale nyhedsørkner.​​​​​

Disse "tre centrale udfordringer" præsenterer kulturminister Joy Mogensen endnu ingen konkrete løsninger på, men åbner udover nye fordele og eventuelt flere penge til public service-medier for en eventuel skat på streamingtjenester som Netflix.