Efter afgiftsstigninger: 1,5 millioner ulovlige cigaretter forsøgt smuglet ind i Danmark

Smuglere mislykkedes med at få 1,5 millioner cigaretter ind i Danmark, da toldere fandt dem gemt i container.
Smuglere er blevet dygtigere til at skjule ulovlige cigaretter, fortæller underdirektør i Toldstyrelsen. (Arkivfoto).
Smuglere er blevet dygtigere til at skjule ulovlige cigaretter, fortæller underdirektør i Toldstyrelsen. (Arkivfoto).

Claes Kirkeby Theilgaard,

20/02/2020

En container, der netop var kommet til Aarhus Havn, viste sig i slutningen af januar at indeholde mere end bare kabeltromler.

Toldere fandt således godt 1,5 millioner cigaretter skjult inde i kabeltromlerne. Det oplyser Toldstyrelsen i en pressemeddelelse.

Containeren var kommet til Danmark fra Østeuropa.

- Det er et godt stykke arbejde, som tolderne har lavet. Vores toldkontrol bygger på intelligente risikovurderinger og overvågning døgnet rundt, og koblet med en god toldernæse har vi tilbageholdt de mange ulovlige cigaretter, siger underdirektør i Toldstyrelsen, Maren Holm Johansen, i meddelelsen.

- Smuglerne bliver tiltagende dygtige til at skjule cigaretterne, og derfor er det også vigtigt, at vi hele tiden bliver bedre, siger hun.

Ifølge Toldstyrelsen havde smuglerne skjult cigaretterne godt inde i kabeltromlerne. I det yderste lag af tromlerne var der intet at finde, men i midten af tromlerne fandt tolderne de mange cigaretter gemt.

Cigaretterne er blevet beslaglagt.

Afgiften af de godt 1,5 millioner cigaretter skønnes at være omkring tre millioner kroner, hvis de skulle sælges i Danmark. Hertil kommer eventuelle bøder.

- Vi har blandt andet fokus på cigaretter, fordi der ofte også snydes med andet end kun afgifterne.

- Cigaretterne kan være produceret uden om reglerne eller være kopicigaretter og dermed være endnu mere sundhedsskadelige, end cigaretter i forvejen er, siger Maren Holm Johansen.

Toldstyrelsen undersøger nu sagen nærmere sammen med politiet og internationale toldmyndigheder.

Det er ikke længe siden, at afgifterne på cigaretter steg. De øgede afgifter har fået flere til at rejse bekymringer om, hvorvidt der vil komme mere grænsehandel og illegal smugling af cigaretter og andre tobaksvarer.

Kilde: /ritzau/