Lomborg-forelæsning forsøgt stoppet – men universitetsledelsen afviste venstreorienterede studerende

Ledelsen satte foden ned og krævede forelæsningen gennemført.

Lars Bjørknæs,

19/03/2021

Studenter og professorer på Duke University i Durham, North Carolina,USA, forsøgte forleden at forhindre klima-debattøren Bjørn Lomborg i at holde en forelæsning på universitetet. Ledelsen på universitetet stod dog fast på, at forelæsningen skulle gennemføres - og Bjørn Lomborg kunne dermed fremføre sine fakta og økonomiske beregninger om, at klima-ændringerne ikke vil føre til menneskehedens udslettelse eller andre katastrofer.

Bjørn Lomborg skriver selv om episoden i et opslag på Linkedin.

Duke Universitet er et privat universitetet og rangerer blandt de bedste i USA. I Wall Street Journal/Times 2021 udgave af Higher Education Collega Ranking, er Duke således rangeret som det 5. bedste i USA.

Bjørn Lomborg er ikke klima-forsker, men politolog, og stiller ikke spørgsmålstegn ved, om klimaet ændrer sig og at det menneskabte CO2-udslip medvirker. Han stiller til gengæld spørgsmålstegn ved de klimamodeller, som FNs klima-panel anvender – blandt andet fordi dets forudsigelser hidtil har taget fejl.

Og Bjørn Lomborg vender sig mod, at enhver meteorologisk begivenhed tolkes ind i en klimasammenhæng og anvendes til at skabe frygt. En frygt som efter Lomborgs opfattelse er helt ubegrundet.

Han tager i sin argumentation eksempelvis udgangspunkt i FN-klimapanelets egne tal - som viser, at hvis vi ikke gør noget, så vil den økonomiske betydning af klimaændringerne medføre, at vi om 50 år vil være mellem 0,5% og 2% fattigere, end vi ville være uden klimaændringerne. Men om 50 år vil vi alle være 363% rigere, end vi er i dag. Med klimaændringerne vil vi altså kun blive 356% rigere :

- Det er problem, men sandelig ikke verdens ende

skriver Lomborg på LinkedIN.

- Hvorfor ved folk ikke dette?

spørger han i artiklen , og giver selv svaret :

- Fordi katastrofehistorier og menneskelig skyldfølelse giver flere klik på nettet og er bedre til at give politiske argumenter tyngde. Men uheldigvis er det usandsynligt, at vi træffer gode beslutninger, hvis vi er i panik. De politikere, som ser frem til at spendere klima-billionerne og det akademiske segment, som skaber frygten, ønsker at diskutere de mest frygtindgydende scenarier og holde andre fakta og scenarier ude af klimadebatten"

Bjørn Lomborg beretter i sin artikel, at studenter og professorer på Duke forsøgte at standse hans forelæsning ved at påstå, at han var betalt af først og fremmest oliegiganten Exxon, hvilket ikke er tilfældet. Samtidig gjorde de studerende gældende, at Bjørn Lomborg var blevet dømt for videnskabelig uredelighed – hvilket heller ikke har været tilfældet. Han har ganske vist været indklaget for nævnet for videnskabelig uredelighed, som dog afviste beskyldningerne.

Klima-aktivisterne gik dermed ifølge Lomborg langt, for at undgå at tage en egentlig diskussion med ham :

- Den letteste måde at få befolkningen til at gå med til at spendere billioner af penge, vi ikke har, er at skræmme os. Akademikere og aktivister, som har etableret en truende tone i klima-samtalen , ønsker alle andre holdninger fjernet, så de selv bliver eneste autoritet til at fortælle, hvor bange befolkningen skal være. Hvis vi skal undgå at lade billioner gå til spilde, skal de ikke have lov.