Klimaforskere rammer konstant forkert: Overdrivelser ødelægger tilliden til klimaforskningen

Amerikanske videnskabsmænd har undersøgt 79 forudsigelser om klimakatastrofer på jorden. Og resultatet er, at dommedagsprofeterne altid tager fejl. Forskerne bag undersøgelsen mener, at de mange overdrivelser underminerer tilliden til klima-forskningen.
Folketingets pressefoto af Connie Hedegaard
Folketingets pressefoto af Connie Hedegaard

Lars Bjørknæs,

22/04/2021

Klimaændringerne har i de sidste mange år dannet baggrund for forudsigelser om, at livet på jorden snart vil gå under - hvis altså ikke vi mennesker begynder at leve helt anderledes, end vi plejer. Forudsigelser om en kommende klimakatastrofe har nærmest stået i kø.

Nu har to forskere, David C. Rode og Paul S. Fischbeck fra Carnegie Mellon Universitetet i Pittsburg i USA, lavet et såkaldt meta-studie, hvor man har undersøgt 79 forudsigelser om klimakatastrofer, som er blevet meldt ud siden 1970. Studiet er offentliggjort i International Journal of Global Warming.

Resultatet er forudsigeligt: Jorden er ikke gået under, så klimaalarmisterne tager fejl.

Ved at gå tilbage til 1970 finder man en række forudsigelser om katastrofer, som for længst burde være sket. Faktisk er der allerede 48 forudsigelser, hvis katastrofe-dato er overskredet (61%).

To af de mere prominente fejlslagne prognosemagere er biologen Poul Ehrlich fra Stanford University i Californien og den britiske tronfølger Prince Charles.

En af studiets forfattere, David Rode, siger i en pressemeddelelse:

- Poul Ehrlich har lavet forudsigelser om et miljømæssig kollaps helt tilbage i 1970, og beskrev forudsigelsen som "nærmest sikker". Ligeledes har Prince Charles gentagne gange advaret om et uigenkaldeligt kollaps af vort økosystem, hvis ikke vi handlede straks. Og når datoen for katastrofen udløb uden den forudsete effekt, forlængede de blot datoen. Deres forudsigelser har været gentagne, apokalyptiske og nærmest helt sikre - og indtil videre altså forkerte.

Blandt de 79 undersøgte studier stammer en af katastrofe-forudsigelserne fra Connie Hedegaard, tidligere dansk klimaminister og senere EU-Kommissær for klimaet.

Der er yderligere en forudsigelse fra Copenhagen Diagnosis med i studiet. Copenhagen Diagnosis er ikke et dansk, men et australsk klimaforskningsinstitut.

I gennemsnit forudses klimakatastrofen til at indtræffe om 20 år - og det undrer forfatterne, at det lige er om 20 år, verden går under.

Klimavidenskabens forudsigelser glemmer ofte at tage højde for, at menneskeheden er opfindsom og vil afværge truende katastrofer. Et godt eksempel er forudsigelserne af havstigninger i forbindelse med, at store ismasser smelter på Grønland og Antarktis. Når havene langsomt stiger, vil mennesker bygge dæmninger. Allerede i dag lever millioner i Holland og i Me Kong deltaet i Vietnam under havets overflade, beskyttet af dæmninger.

Undersøgelsen viser klart, at det er politikere, ikke forskerne, som kommer med de mest definitive forudsigelser om den forestående klima-katastrofe. Således tonede den tyske forbundskansler Angela Merkel frem på tv-skærmen inden klima-topmødet i København i 2009 med budskab om, at vi havde ti år til at afværge klima-karastrofen. De ti år er allerede gået.

Faktisk viser undersøgelsen, at 81% af forskerne ledsager deres forudsigelserne med en note om, at forudsigelsen er behæftet med en vis usikkerhed. Men usikkerheden genviges sjældent i medier og blandt politikere.