Australiens leder står fast: Kæmpebrande vil ikke påvirke min klimapolitik

Premierministeren anerkender, at klimaforandringer har medvirket til tørke, der forværrer brande i Australien.
Australiens premierminister, Scott Morrison (til venstre), ses her under orientering fra brandvæsenet i delstaten New South Wales i begyndelsen af november, hvor de voldsomme brande i landet for alvor begyndte at tage til.
Australiens premierminister, Scott Morrison (til venstre), ses her under orientering fra brandvæsenet i delstaten New South Wales i begyndelsen af november, hvor de voldsomme brande i landet for alvor begyndte at tage til.

Claes Kirkeby Theilgaard,

22/12/2019

Den australske premierminister, Scott Morrison, har afbrudt sin ferie i Hawaii på grund af de dødelige brande, der i disse uger hærger i Australien.

Det sker, efter at han er blevet mødt med hård kritik for at forlade landet, mens brandmænd kæmper med et hidtil uset omfang af brande i landet.

Natten til fredag mistede to brandmænd livet i kampen mod flammerne, hvilket blev udslagsgivende for premierministerens valg om at afbryde ferien.

Netop hjemvendt anerkender han i et tv-interview, at klimaforandringerne er en medvirkende faktor til den tørke og varme, som skaber forværrede forhold for brandene.

Det skriver The Guardian.

- Der er ingen tvivl om, fra mit synspunkt, regeringens synspunkt, eller delstatsregeringernes synspunkt, at der er en forbindelse mellem større globale klimaforandringer og vejrfænomenerne rundt om i verden, siger Scott Morrisson.

- Men jeg er sikker på, at folk ligeledes vil anerkende, at den direkte årsag til enhver given brand ikke er troværdig anledning til at lave den kobling.

Samtidig afviser han, at sæsonens mange brande vil medføre forandringer i Australiens klimapolitik.

- Folk kan forvente, at min regering vil gøre, hvad den har lovet, siger premierministeren i interviewet.

- Jeg ved, at der er nogen, der har prøvet at lave politiske pointer og score point i forbindelse med dette emne midt i katastrofen, hvilket er skuffende.

- Jeg vil gøre det, som jeg har sagt, at jeg vil gøre. Det er sådan, jeg er over for det australske folk. Jeg har sagt, at vi vil indfri vores mål om at begrænse CO2-udledningen med 26 procent.

I 2016 underskrev Australien sammen med 170 andre lande Parisaftalen.

Her lovede Australien at reducere udledningen af drivhusgasser med 26 til 28 procent af niveauet fra 2005 inden 2030.

Men siden 2015 er udledningen steget hvert år, skrev det australske medie ABC News tidligere på året.

Kilde: /ritzau/