Mattias Tesfaye henter 200 flygtninge fra land hvor Danmark vil have placeret udrejsecenter

Samtidig med at Danmark tilsyneladende anser Rwanda for at være et sikkert land for asylansøgere, henter vi såkaldte kvoteflygtninge her til landet fra netop Rwanda.
Folketingets pressefoto af Mattias Tesfaye
Folketingets pressefoto af Mattias Tesfaye

Lars Bjørknæs,

29/06/2021

Det er sjældent at danske ministre lægger vejen forbi centralafrikanske lande, med mindre det drejer sig om udviklingsbistand. Men det var tilfældet i foråret, hvor ikke kun én men hele to socialdemokratiske ministre, pludselig dukkede op i Rwanda i skikkelse af udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

Det for her at forsøge at nå frem til en aftale med det tidligere ekstremt borgerkrigshærgede land i forhold til, at det skal oprettes et modtagercenter for først og fremmest afrikanske asylansøgere. På den måde kan danske myndigheder behandle ansøgningerne tættere på landene, hvor ansøgerne har deres oprindelsessted.

Men selv om Rwanda ifølge Mattias Tesfaye er sikkert nok til at oprette et modtagercenter for asylansøgere, forholder det sig åbenbart på mange måder anderledes, når det handler om indbyggerne i det afrikanske land.

Således fremgår det af en ny aftale indgået mellem Danmark og Rwanda, at Danmark også for fremtiden skal tage i mod 200 kvoteflygtninge fra netop det afrikanske land. I en udsendt pressemeddelelse lyder det, at man fra dansk side vil fokusere på at hente kvinder og børn her til landet.

I alt forventes Danmark det kommende år at tage i mod 500 kvoteflygtninge.