Lokalpolitikere: Regeringens løftebrud vil ødelægge hele området

En samlet kommunalbestyrelse er imod regeringens planer om at placere et nyt udrejsecenter på Langeland.
Centret Holmegaard på Langeland kommer til at skulle huse op mod 130 dømte og udviste kriminelle.
Centret Holmegaard på Langeland kommer til at skulle huse op mod 130 dømte og udviste kriminelle.

Lars Bjørknæs,

19. maj 2021

Placeringen af et nyt udrejsecenter på Langeland risikerer at sabotere det store arbejde, der er gjort i kommunen for at sikre en positiv udvikling.

Sådan lyder det onsdag aften fra en enig kommunalbestyrelse på Langeland.

Reaktionen kommer, efter at regeringen tidligere onsdag kunne fortælle, at et nyt udrejsecenter skal placeres på Langeland til næste år.

Centret kommer til at huse enlige personer på tålt ophold og udvisningsdømte samt kriminelle udlændinge.

I en skriftlig kommentar fortæller kommunalbestyrelsen på Langeland, at den er "helt uforstående over for beslutningen".

Kommunalbestyrelsen fortæller også, at den "overhovedet ikke er blevet inddraget i en dialog om placeringen af et udrejsecenter for udviste kriminelle på Langeland".

- Regeringen har bare egenrådigt besluttet at placere landets mest forhærdede og kriminelle udlændinge midt i et lille lokalsamfund.

- På den måde saboterer regeringen det store arbejde Langeland Kommune, vores borgere og virksomheder har gjort for at få en positiv udvikling, lyder det i den skriftlige kommentar.

Regeringen forventer, at det nye udrejsecenter skal huse op mod 130 personer.

Ifølge borgmester i Langeland Kommune Tonni Hansen (SF) vil han torsdag orientere udlændinge- og integrationsminister Matthias Tesfaye (S) om den samlede kommunalbestyrelses modstand mod regeringens planer.

Det vil ske i forbindelse med, at ministeren besøger Langeland for blandt andet at mødes med borgmesteren og de lokale borgere.

Det nye udrejsecenter skal blandt andet være med til at løse den utryghed - grundet kriminalitet - som naboerne til Udrejsecenter Kærshovedgård uden for Bording i Midtjylland længe har oplevet.

Regeringen har sagt, at den vil kigge på kompensation til erhvervsdrivende og borgere på Langeland, som ønsker at installere ekstra sikkerhed i deres hjem eller butikker, når de afviste, kriminelle udlændinge kommer til øen.

Placeringen af udrejsecentret kommet på trods af, at flere socialdemokratiske politikere op til det seneste Folketingsvalg kaldte det for en skræmmekampagne, at en S-ledet regering ville placere et udrejsecenter i og omkring Sydfyn.

Kilde: /ritzau/