Nedlukning giver største ledighed i syv år

April var første hele måned med nedlukning under coronakrisen. Det gav en stor stigning i bruttoledigheden.
Ledighedsprocenten i april steg til 5,4 procent, oplyser Danmarks Statistik. (Arkivfoto)
Ledighedsprocenten i april steg til 5,4 procent, oplyser Danmarks Statistik. (Arkivfoto)

180Graders Redaktion,

29/05/2020

Da Danmark lukkede i midten af marts, gav det efterfølgende en stor stigning i arbejdsløsheden.

Faktisk steg bruttoledigheden fra marts til april til det højeste niveau i syv år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

I april, som var den første hele måned med nedlukning under coronakrisen, steg bruttoledigheden med yderligere 35.500 personer i forhold til i marts.

Stigningen betød, at bruttoledigheden lå på 152.800 fuldtidspersoner i april, og at ledighedsprocenten derved endte på 5,4 procent.

Det er ikke set højere siden 2013, oplyser Danmarks Statistik.

Ifølge Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, er der stor fare for, at antallet af arbejdsløse bliver højere end under finanskrisen.

Her var knapt 166.000 arbejdsløse.

- Samtidig må vi ikke glemme, at 205.000 lønmodtagere er sendt hjem med lønkompensation. En stor del af dem kan også risikere at blive arbejdsløse, siger han i en skriftlig kommentar.

Når der sker en så kraftig stigning i arbejdsløsheden, som det har været tilfælde i april, er der ifølge cheføkonomen også en risiko for, at flere bliver langtidsledige.

Det skal for alt i verden undgås, bemærker han.

- Derfor er det vigtigt, at vi kickstarter økonomien, så der bliver skabt flere job til de arbejdsløse, og vi gennem målrettet opkvalificering hjælper de arbejdsløse tilbage i beskæftigelse, siger Erik Bjørsted.

Kilde: /ritzau/