Årets danske nytårsbabyer forventes at blive cirka 94 år gamle

Unicef estimerer, at danskere født i 2021 bliver cirka 94 år. Børn i 24 andre lande forventes at blive ældre.
Ifølge unicef kommer 161 nye danskere til verden nytårsdag. De forventes at blive 93,7 år gamle i gennemsnit. (Arkivfoto)
Ifølge unicef kommer 161 nye danskere til verden nytårsdag. De forventes at blive 93,7 år gamle i gennemsnit. (Arkivfoto)

180Graders Redaktion,

14/01/2021

Danmark forventes den første dag i 2021 at byde velkommen til 161 nyfødte danskere, der i gennemsnit kan forvente at blive 93,7 år gamle.

Det viser et estimat fra FN-børneorganisationen Unicef.

Ifølge Unicef bliver der nytårsdag født over 370.000 nye verdensborgere rundt om på kloden. Men de vil få et højst ulige liv, og langt fra vil de blive lige gamle.

Herhjemme kan årets nytårsbørn formentlig forvente at leve længere end både deres forældre og bedsteforældre kommer til.

Men selv om Danmark ofte placerer sig højt på statistikker over levevilkår, så ligger 24 lande foran os på listen over forventet levealder.

Således kan nyfødte i lande som Australien, Schweiz, Frankrig, Sydkorea og Spanien forvente at leve længere end i Danmark.

Til gengæld placerer Danmark sig omtrent side om side med vores nordiske naboer.

Nyfødte i Sverige, Norge og Finland kan således i gennemsnit forvente at blive henholdsvis 93,5, 93,3 og 93,6 år gamle ifølge Unicef.

Unicef anslår, at der over hele verden vil blive født omkring 140 millioner børn i 2021. Det anslås, at de tilsammen vil få en gennemsnitlig levealder på 82 år.

- De børn, der bliver født i dag, kommer ind i en verden, der ser helt anderledes ud end for et år siden, siger Unicefs direktør, Henrietta Fore, med henvisning til coronapandemien, der har medført en global økonomisk nedtur, stigende fattigdom og voksende ulighed.

- Et nyt år bringer muligheden for at gentænke verden. Børn født i dag kommer til at arve den verden, vi bygger til dem, tilføjer hun.

I bunden af Unicefs liste over forventet levealder ligger lande som Tchad og Den Centralafrikanske Republik. Her forudses en forventet levealder for årets nyfødte på omkring 61 år.

Kilde: /ritzau/