61 tilfælde af ny coronavariant stammer fra tre større udbrud

Varianten B1525 er fundet i tre regioner. Den er ikke bekymrende på samme måde som B117, men SSI holder øje.
Fra 14. januar til 12. februar har SSI påvist 61 tilfælde af den ny coronavariant med navnet B1525 i Danmark. Den indeholder en mutation, E484K, som giver nedsat følsomhed for antistoffer. Der er dog ikke tegn på, at den smitter mere. (Arkivfoto)
Fra 14. januar til 12. februar har SSI påvist 61 tilfælde af den ny coronavariant med navnet B1525 i Danmark. Den indeholder en mutation, E484K, som giver nedsat følsomhed for antistoffer. Der er dog ikke tegn på, at den smitter mere. (Arkivfoto)

180Graders Redaktion,

21/02/2021

Den seneste måned fra 14. januar til 12. februar er der fundet 61 tilfælde af en ny coronavariant - B1525 - i Danmark.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) fredag eftermiddag i en nyhed på sin hjemmeside.

Den giver ikke anledning til bekymring på samme måde som varianten B117, der første gang blev påvist i Storbritannien. Men den nye variant holdes under opsyn, skriver instituttet.

- B1525-varianten har blandt andet mutationen E484K. Denne mutation, der også findes i B1351-varianten (den sydafrikanske variant, red.), giver nedsat følsomhed for antistoffer.

- Der er ikke noget tegn på, at E484K-mutationen giver øget smitsomhed, skriver SSI.

De 61 tilfælde er spredt ud over tre regioner. 33 tilfælde er fundet i Region Hovedstaden, 23 tilfælde er påvist i Region Syddanmark, mens de resterende fem er i Region Sjælland.

Tilfældene er ifølge SSI primært koncentreret om tre klynger.

Den ene er i Region Syddanmark, hvor det begyndte med en indrejsende person til Danmark. Herfra spredte varianten sig til personens familie og til et tilfælde i en børnehave.

Den anden klynge er også i Region Syddanmark, hvor det primære tilfælde ikke havde været ude at rejse. Flere personer er blevet smittet via vedkommendes arbejde, og medlemmer af deres familier er også blevet smittet herigennem.

Den tredje klynge er på Sjælland, hvor tilfældene er koncentreret om en gruppe børn og deres familier.

Der er også påvist otte tilfælde af B1525, som ikke har forbindelse til nogen af de tre klynger. Fem af dem er fundet i Region Syddanmark i forbindelse med rejser.

En enkelt af de smittede er indlagt, men ikke på intensiv. Ingen af dem har mistet livet, ligesom ingen af dem var vaccineret, inden de blev smittet.

Allerede torsdag skrev norske medier som Aftenposten og NRK, at varianten var fundet i Norge og også i Danmark. SSI skriver, at B1525 også er fundet i lande som England, Nigeria, USA og Canada.

Kilde: /ritzau/