Socialismen stormer frem blandt de unge amerikanere – specielt blandt ikke-hvide

Indenfor de seneste år synes der at være sket en markant ændring i forhold til, om kapitalisme er bedre end socialisme.

Lars Bjørknæs,

30. juni 2021

Når talen falder på politiske fløje i USA i forhold til europæiske landes som Danmarks, tales der normalt om, at selv midtersøgende amerikanere kan være voldsomt mere højreorienterede, end mange liberale og borgerlige danskere.

Men sådan behøver det ikke nødvendigvis at forholde sig for fremtiden, fremgår det af en netop offentliggjort meningsmåling udført af Axios/Momentive. Den viser nemlig, at der specielt for de 18-34 årige amerikanere, er sket et skred i holdningerne til socialismen.

Således lyder meldingen fra Axios/Momentive, at der er næsten dødt løb mellem tilhængere af socialisme og kapitalisme i denne aldersgruppe. Hvilket adskiller sig afgørende fra, hvad samme måling viste for to år siden – for her var det kun 38 procent af de adspurgte 18-34 årige, der bakkede op om socialismen.

Bag tallene gemmer sig samtidig en væsentlig demokratisk forskel, da amerikanere af afrikansk og latinsk oprindelse, er langt mere positivt stemt overfor socialismen, end der ses hos hvide amerikanere.

Det for latinoerne på trods af, at flere sydamerikanske lande med katastrofale følger har forsøgt sig med socialisme. Aktuelt i Venezuela, der siden Hugo Chávezs magtovertagelse i 2002 er gået fra at være et af sydamerikas rigeste og bedst fungerende lande, til reelt at være gået statsbankerot efterfulgt af ekstrem fattigdom, korruption, kaos og masseudvandring.