Charlie Hebdo genoptrykker Muhammed-tegninger før retssag

Satiremagasin genudgiver i forbindelse med retssag blandt andet Jyllands-Postens tegninger af Muhammed.
I tiden efter angrebet på Charlie Hebdo kunne der ses støtteerklæringer til satiremagasinet i form af blandt andet skilte med budskabet "Je suis Charlie" (Jeg er Charlie, red.). (Arkivfoto)
I tiden efter angrebet på Charlie Hebdo kunne der ses støtteerklæringer til satiremagasinet i form af blandt andet skilte med budskabet "Je suis Charlie" (Jeg er Charlie, red.). (Arkivfoto)

180Graders Redaktion,

01/09/2020

Det franske satiremagasin Charlie Hebdo genoptrykker tegninger af profeten Muhammed. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det sker i forbindelse med begyndelsen på en retssag mod 14 personer, der er anklaget for at have forbindelse til angrebet mod magasinet i januar 2015.

- Vi vil aldrig lægge os ned. Vi vil aldrig give op, skriver magasinets direktør, Laurent Sourisseau, i forbindelse med genudgivelsen af tegningerne.

Forsiden af den magasinet, som udgives onsdag, viser adskillige tegninger af profeten Muhammed.

Blandt tegningerne er også de Muhammed-tegninger, som Jyllands-Posten bragte i 2005, og som Charlie Hebdo i 2006 også bragte.

På midten af forsiden er en tegning af profeten, som tegneren Jean Cabut har lavet. Han mistede livet under angrebet i 2015.

Magasinets redaktører skriver, at de ofte er blevet bedt om at genudgive Muhammed-tegningerne. Men de har ventet med at gøre det for at have en "meningsfuld grund, som bidrager til debatten", skriver AFP.

Retssagen begynder onsdag i den franske hovedstad, Paris.

Ved angrebet på Charlie Hebdo blev 12 mennesker dræbt, herunder nogle af Frankrigs mest respekterede satirikere og tegnere.

Det var de to brødre Said og Chérif Kouachi, der trængte ind på Charlie Hebdos redaktion og åbnede ild.

Magasinet havde inden da splittet landet på grund af kontroversielle tegninger af profeten Muhammed.

Retssagen mod de 14 personer er blevet forsinket i adskillige måneder på grund af coronapandemien. Men onsdag begynder den. Der er sat retsdage af frem til den 10. november.

De to brødre bag angrebet blev dræbt af politiet nordøst for Paris, hvor de havde forskanset sig i et trykkeri.

For første gang i Frankrig vil en terrorretssag blive filmet. Det skyldes offentlighedens store interesse.

De fleste af de 14 anklages for at være tilknyttet en terrorgruppe. Der er en strafferamme op til 20 år.

Overlevende fra attentaterne i supermarkedet og på Charlie Hebdo skal vidne i sagen, der ventes at vække et af Frankrigs mørke kapitler til live igen.

Kilde: /ritzau/