Nordea leverer milliardfremgang efter coronaramt 2020

I de to første kvartaler af 2020 var Nordea ramt af milliardnedskrivninger. Det gør sig ikke længere gældende.
Selv om coronakrisen har ramt Nordea på pengepungen, kan banken efter årets første ni måneder mønstre et samlet overskud på 11,5 milliarder kroner. (Arkivfoto)
Selv om coronakrisen har ramt Nordea på pengepungen, kan banken efter årets første ni måneder mønstre et samlet overskud på 11,5 milliarder kroner. (Arkivfoto)

180Graders Redaktion,

23. oktober 2020

Efter et par hårde kvartaler præget af store milliardnedskrivninger under coronakrisen leverer storbanken Nordea markant fremgang i tredje kvartal.

Nordea kommer ud af kvartalet med et overskud på 6,2 milliarder kroner. Det viser bankens regnskab, der er offentliggjort fredag morgen.

Det er markant højere end de to foregående kvartaler i 2020, der har været påvirket af coronakrisen og medført nedskrivninger på mere end seks milliarder kroner.

Nedskrivninger er penge, banken ikke længere forventer at få tilbage. Det kan dermed betragtes som tab.

I tredje kvartal har Nordea ikke haft yderligere nedskrivninger, og det trækker resultatet op.

Resultatet er også hjulpet af, at Nordea i forhold til sidste år har skåret staben med 1600 ansatte og omkring 500 konsulenter. Nordea har nu omkring 28.000 fuldtidsansatte.

Nordea fremhæver selv, at kvartalet har budt på den største fremgang i renteindtægterne siden 2012. Det er blandt andet de penge, der kommer ind fra udlån.

Til gengæld er indtægterne fra gebyrer - blandt andet fra betalinger - faldet en anelse. Udviklingen tilskrives, at forbrugerne holder igen med at bruge penge under coronaudbruddet.

På bagkant af regnskabet vurderer Nordea-topchef Frank Vang-Jensen, at banken formentlig har lagt det værste af coronakrisen bag sig.

- I løbet af de sidste kvartaler har vi set, hvordan enkeltpersoner, virksomheder og samfundet har tilpasset sig en ny måde at leve på under covid-19-pandemien, siger Frank Vang-Jensen.

- Vi har set et gradvist opsving, men har også set nogle tilbageslag. Selv om der stadig er usikkerhed, er risikoen for en ny alvorlig nedtur faldet, siger han i en kommentar til regnskabet.

I forhold til samme periode sidste år er resultatet i tredje kvartal markant forbedret. Tredje kvartal 2019 gav Nordea et minus på 2,5 milliarder kroner.

Den markante forbedring skal ses i lyset af, at regnskabet for tredje kvartal sidste år var præget af store nedskrivninger på it-systemer og lån.

Selv om coronakrisen har ramt Nordea på pengepungen, kan banken efter årets første ni måneder mønstre et samlet overskud på 11,5 milliarder kroner.

Kilde: /ritzau/