Danske fødevarer atter frikendt: Ingen pesticidrester

Fødevarer fra danske landmænd er uden farlige pesticidrester. Det fastslår DTU Fødevareinstituttet i sin prøverapport fra 4. kvartel, som netop er offentliggjort. Forbrugerne kan altså trygt spise dansk-producerede fødevarer, selvom de ikke er økologi-stemplet.

Kaj Mieritz,

16. april 2021

DTU Fødevareinstituttet fører kontrol med fødevarerne i Danmark, og undersøger specielt, om der er rester fra de giftstoffer, som landmændene bruger til at bekæmpe ukrudt og skadedyr. Fødevareinstituttet har til opgave at finde ud af, om fødevarerne udgør "en sundhedsmæssig risiko" eller at "en sundhedsmæssig risiko ikke kan udelukkes".

I 4. kvartal 2020 undersøgte instituttet 549 fødevarer for pesticidrester. I 7 prøver blev der fundet giftrester over grænseværdien, altså i mængder, som er lå i de to kategorier, hvor en sundhedsrisiko ikke kunne udelukkes. Men der var ingen dansk-producerede fødevarer imellem de 7. I danske prøver var der ingen giftrester eller rester i så små mængder, at de ikke udgør nogen sundhedsrisiko.

De 7 prøver var ærter med bælg fra Peru, og ris fra Pakistan, augergine, selleriblade, frisk koriander, dild og limeblade alle fra Thailand.