Socialdemokratiets dobbeltmoral lader sexarbejdere i stikken

Sarah Sand Nielsen (tv.) og Louise Theilade Thomsen (th.)
Sarah Sand Nielsen (tv.) og Louise Theilade Thomsen (th.)

180Grader Debat,

30/04/2020

Af Sarah Sand Nielsen, medlem af Venstres Ungdoms forretningsudvalg og Louise Theilade Thomsen, Kandidat til Københavns Borgerrepræsentation for Venstre

Socialdemokratiets smagsdommeri, deres trang til at bestemme over andre mennesker og grådighed er skyld i, at de danske sexarbejdere er med til at betale gildet, men ikke er inviteret med til bords, når der skal uddeles hjælpepakker til erhvervslivet.

Da regeringen lukkede Danmark ned for at beskytte befolkningen mod Covid-19, ramte det landets virksomheder og selvstændige hårdt. Der har siden været bred konsensus om, at de selvfølgelig skal hjælpes økonomisk, og regeringen har med alle Folketingets partier derfor indgået aftaler om markante hjælpepakker. 

Der er dog ingen ligestilling på erhvervsområdet.

For selvom de danske sexarbejdere under landets lockdown har været underlagt de samme restriktioner som andre erhverv med tæt kundekontakt som frisører og massører, har de ikke mulighed for at søge om økonomisk kompensation. Det er på trods af, at sexarbejdere både betaler skat og moms.

Det vidner om en forfærdelig dobbeltmoral, når regeringen på den ene side gerne tager imod skattekroner fra sexarbejderne, men på den anden side ikke betragter dem som ”fine nok” til at få del i de hjælpepakker, de selv har været med til at finansiere.

Problemet bunder i, at prostitution ikke er anerkendt som et erhverv i Danmark. Det betyder samtidig, at sexarbejdere hverken kan få dagpenge, være medlemmer af fagforeninger eller tegne en arbejdsforsikring. De er kort sagt blevet overladt til sig selv, og det rammer ekstra hårdt under en krise som denne. 

Ansvaret for at de danske sexarbejdere er blevet ladt i stikken under coronakrisen kan i høj grad tildeles Social- og indenrigsminister Astrid Krag. Tilbage i oktober nedlagde hun nemlig en arbejdsgruppe nedsat af den tidligere regering, som skulle forbedre sexarbejdernes rettigheder. Astrid Krag udtalte dengang ”at dens fokus var forkert”, og at en ”normalisering af prostitution” var en ”underlig forskønnelse af en brutal branche”.  

Lige nu synes det mest brutale dog at være Socialdemokratiets dobbeltmoral og manglende lyst til at behandle sexarbejdere på lige fod med resten af landets selvstændige erhvervsdrivende.

Dette er et debatindlæg indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.