Magthaverne har jo ikke noget tøj på

Sema Simone. (Foto: PR-foto)
Sema Simone. (Foto: PR-foto)

180Grader Debat,

15/04/2020

Af Sema Simone, selvstændig coach og blogger

Kære unge menneske. Og til dig, der vil lytte med. 

Du sidder nok derude, som mange andre, og ærgrer dig over den sommer, der nu er blevet taget fra dig. 

Du havde et inderligt ønske om at komme tilbage til det der var engang, men det håb faldt til jorden med få tunge ord på en mandag aften. 

Drømmen om kolde øl i spandevis og en stiv aften foran Orange Scene blev officielt slukket, og det bliver altså ikke i år du kan hive titlen hjem som knaldekongen og lave 10 damer på under 24 timer plus det løse i dit lille telt i Sektion 11. 

Trist er det også at vide at flere tusinde elever, ikke skal op til deres afgørende eksamener. Det skal bestemmes af få mennesker, på under 10 minutter, hvorvidt eleverne er kvalificeret til deres næste skridt i livet. 

Det bliver altså ikke i år du skal rive dig i håret, koge alt den viden du har lært på 3 år ned på et papir på under en uge og leve i stress, sved og angst for den afgørende stempling af din “viden”. 

Vognture, blackouts, one-night-stands, øl, shots, tømmermænd, byture, er officielt udspillet. 

Og du, kære ungdomsmedlem af Danmarks land, får nu en forståelse for hvilken tomhed du har dækket for med disse remedier. Er det ikke fantastisk?

Du kan endelig puste ud, og se hvad der gemte sig bag facaden. 

Vi kommer ikke til at gå tilbage til det normale. For der var aldrig noget normalt, over det vi kom fra. Vores før-corona eksistens var ikke normal. Vi normaliserede blot sorg, stress, uligheder, had, mangel, tomhed, ensomhed, trauma, udbrændthed, rutiner, splittelse, alkoholmisbrug, stofmisbrug i nattelivet, lange skole- og arbejdsdage og fattigdom. 

Selv Holger danske vender sig i graven af bare stress.

Vores gamle Danmark var en syntetisk virkelighed, en flugt for det indre tomrum. Vi havde bygget vores ydre, uden at have fået det indre med.

Så nu, kære medlem af Danmark, har vi som mennesker fået en stor mulighed for at skabe en virkelighed, som stemmer mere i overens med menneskets natur. 

Du råbte efter grøn politik. 

Her har du ikke bare grøn politik. 

Du har rådden politik, pink politik, blå politik, rød politik, ikke-politik, korrupt politik. Pengepolitik. Magtpolitik. 

Du har de magthavende syndere stående foran dig, og du har nu chancen for at råbe “men han har jo ikke noget tøj på!” og sammen med resten af flokken, begynde at tage den autoritet tilbage du solgte, da du valgte at andre i ledelsen skulle tage sig af dig og passe på dig. 

Der var aldrig nogen, der skulle tage sig af dig og passe på dig. Det var blot en illusion, der skulle sikre sig at du stod skoleret og parat til hvad end, du er blevet udsat for og budt igennem dit korte liv. 

Det var aldrig meningen at du skulle stille spørgsmålstegn. Det lærte du i skolen var uhøfligt. Men nu har du chancen. Du kan vælte hele korthuset, og forstå at det samfund du tjener, ikke er andet end en virksomhed, der med ét kan smuldre foran næsen på dig, og nu da det er sket, forstår du måske at det aldrig helt var virkeligt.

Du tjente et samfund, der aldrig var lavet til at tjene dig. 

Og nu, nu er der endelig håb og en gylden chance for at ændre det. For dig, for mig og for os.

Dette er et debatindlæg indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.