Højrefløjen vil sælge vores frihed for falsk tryghed

Oscar Schack Madsen fra Alternativets Unge mener, at højrefløjen bør kigge indad og tage et opgør med masseovervågningen af danskerne. (Foto: Unsplash)
Oscar Schack Madsen fra Alternativets Unge mener, at højrefløjen bør kigge indad og tage et opgør med masseovervågningen af danskerne. (Foto: Unsplash)

180Grader Debat,

08/02/2020

Af Oscar Schack Madsen, medlem af Politisk Udvalg i Alternativets Unge

Vi lever i et samfund, hvor vi er stolte af vores tillid til hinanden. Alligevel er danskerne et af de mest overvågede folkefærd på jorden, fordi politikere på tværs af fløje i årtier har vekslet vores frihed til falsk tryghed.

Det har resulteret i, at danskerne hver dag overvåges af flere hundredetusinde kameraer, der hænger i vores offentlige rum. Kameraer som danskerne ikke har givet samtykke til at blive overvåget af, og som er svære at undgå. Disse kameraer er hængt op på trods af svag evidens for masseovervågningens kriminalpræventiv effekt. Alt de står tilbage som, er derfor blot et udtryk for manglende tillid til borgerne og for et samfund, hvor den personlige frihed er udfordret.

Og friheden er ikke det eneste, der er udfordret - det er retssikkerheden også. For ved at overvåge enhver borger, lille eller stor, ung eller gammel, mistænkeliggøres samtlige danskere som værende potentielle forbrydere. Det sætter vores centrale retsprincip om, at “man er uskyldig til det modsat er bevist” på prøve og måske endda også ud af spil, hvis det fortsætter. Det er en pris vi, som et frit og demokratisk folkefærd, ikke skal finde os i at betale, og en glidebane der skal stoppes.

For selvom overvågning spiller en central rolle i at forhindre og opklare kriminalitet, kan vi ikke, fordi vi er bange for kriminalitet eller frygter terror, begynde at handle med vores frihed. For friheden kan være svær at få igen når den først af afgivet, særligt fordi de partier der normalt beskytter den, ikke længere gider stå op for den. F.eks. Venstre, der har ladet ”liberal” indgå i deres navn, og som samtidig er fortalere for ansigtskendelse i det offentlige rum, og dermed statslig masseovervågning.

Derfor bliver de resterende liberale kræfter i folketinget nødt til at arbejde sammen for at sikre danskerne en fundamental ret til at undgå masseovervågning, uagtet om man har noget at skjule eller ej, og uagtet om man agerer i det fysiske eller digitale rum. 

Det er på tide, at vi beskytter danskernes grundlæggende liberale frihedsrettigheder, i stedet for at handle, som om vi ingen tillid har til vores medmennesker. Det håber jeg den tidligere frihedselskende højrefløj snart indser.

Dette er et debatindlæg indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.