Et skattefrit år kan genoplive samfundsøkonomien

Kristian Lausten (tv.) og August Stengaard (th.). (Foto: Privatfoto)
Kristian Lausten (tv.) og August Stengaard (th.). (Foto: Privatfoto)

180Grader Debat,

09/04/2020

Af Kristian Lausten og August Stengaard, hhv. formand og udvalgsformand i Venstres Ungdom

Corona-krisen har lammet Danmark og resten af verden. Vores økonomi er i knæ. En så hurtig nedsmeltning af økonomien har vi aldrig været vidne til før. Privatforbruget er gået i stå, virksomhederne lukker ned, og titusindvis af danskere bliver arbejdsløse. Denne negative spiral som er sat i gang af Covid-19-pandemien, er stærkt selvforstærkende, og det kan vise sig at være altødelæggende, hvis nedlukningen af samfundet fortsætter i længere tid. 

Når samfundet er genåbnes, vil det være et andet Danmark som møder os. Vi skal være hurtige til at omstille os.

De milliardstore økonomiske hjælpepakker, lønkompensationer og anden corona-regulering skal til den tid sættes i karantæne. For at sikre en hurtig og ansvarlig genopretning af økonomien er vi nødt til sikre økonomisk frihed og råderum for privatforbrugeren og virksomheder, så det frie markeds initiativrigdom og innovation kan blomstre. 

Vi må ikke sætte økonomien i en spændetrøje som dræber væksten og forværrer krisen. Lad os droppe alle planlagte skatte- og afgiftsforhøjelser. Lad os ikke stirre os blind på storstilede offentlige byggeprojekter - der i bedste fald først vil kunne gavne økonomien 3 år ude i fremtiden. 

For at komme bedre ud på den anden side af den økonomiske krise, må vi gøre noget helt ekstraordinært. Vi har aldrig oplevet noget lignende, og derfor må vi tage nogle helt radikale værktøjer i brug. Det kunne f.eks. være at gøre som i 1969, og give danskerne et skattefrit år.  

Et år hvor der er tid og plads til nytænkning, initiativrigdom og et virkeligt samfundssind hvor vi er noget for hinanden - i stedet for at være en trofast skatteyder i statens regneark. I en tid hvor staten har sat hverdagen i karantæne på hver vores hjemmearbejdsplads har vi brug for de danske forbrugeres samfundssind og virksomhedernes fulde udfoldelsesmuligheder. Statens fremmeste opgave må blive at give initiativet og innovationen de bedste muligheder for at blomstre. 

Danmark har brug for, ligesom i 1969, at få et skattefrit år. Danmark har brug for fortsatte reformer af velfærdsstaten. Danmark har brug for det bedste kriseberedskab: Nemlig borgerlige økonomiske løsninger og det frie markeds innovation.

Dette er et debatindlæg indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.