Efterskoleelever til Mette Frederiksen: Du fratager unge den bedste periode af deres liv

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

180Grader Debat,

18/04/2020

Af 31 medlemmer af Venstres Ungdom, der alle sammen i løbet af de sidste ti år har gået på forskellige efterskoler i Danmark, som pt. står til ikke at genåbne (se fuld liste nedenfor)

I lyset af sundhedsvæsnets gode håndtering af coronasituationen er vi nået til det punkt, hvor vi stille og roligt kan åbne samfundet op igen. Dog er de 30.000 unge mennesker ude på efterskolerne blevet fuldstændig glemt i genåbningen. De ser lige nu en afgørende afslutning på et uerstatteligt år af deres liv blive revet væk fra dem.

Vi kan alle sammen selv huske vores fantastiske år på efterskole, der var meget mere end blot undervisning. Det var et år, hvor vi udviklede os utrolig meget socialt, fik tillært mange vigtige værdier og blev klædt på til det voksne liv efter folkeskolen. Et år med uforglemmelige oplevelser, studieture og venner for livet. Det år vil vi aldrig glemme.

Og særligt de sidste par måneder var fuldstændig afgørende for vores efterskoleophold. Det var her, vi fik afsluttet både det, der for mange af os var det bedste år i vores liv, men også hele vores lange folkeskoleforløb. Vi fik en ordentlig afslutning på efterskoleopholdet og fik heldigvis også sagt ordentligt farvel til vores venner, som mange af os vil beholde resten af livet.

30.000 unge landet over ser dog ud til, at de får alt dette afbrudt alt for tidligt, fordi de ikke må komme tilbage efter påske. Efterskoleopholdet er uerstatteligt. Det kan ikke dækkes af statsstøtte ligesom virksomheders manglende omsætning.

Det kan ikke bare opleves igen en anden gang ligesom med en koncert eller en festival. Det er en oplevelse, som man formentligt kun får en gang i livet, og det skal man have lov til at opleve fuldt ud. Selvfølgelig skal vi passe på og sørge for, at vi følger den grønne kurve for coronavirussens udvikling. Efterskoler er lukkede miljøer, relativt isoleret fra omverdenen, hvorfor det også vil være nemt at opspore, og sætte i karantæne hvis der opdages smittetilfælde. 

Statens Serum Institut foreslår selv i deres mindste og mest sikre scenarie for en sundhedsfaglig forsvarlig genåbning af Danmark, at alle 9. og 10. klasser kan komme i skole igen. Mette Frederiksen og Regeringen har så taget en politisk beslutning om ikke at imødekomme eksperternes anbefalinger på dette punkt, og de vil på ingen måde åbne op for efterskoleeleverne. 30.000 dybt ulykkelige unge mennesker er blevet glemt af Mette Frederiksen og regeringen.

De får lige nu frataget nogle af de absolut vigtigste og bedste måneder i deres liv til trods for sundhedseksperternes anbefalinger. Det mener vi ikke, at man kan være bekendt. Vi har alle sammen gået på efterskole og synes ikke, at Regeringen må glemme de 30.000 unge mennesker. Det fortjener de nuværende efterskoleelever ikke.

Vi mener i stedet i overensstemmelse med sundhedsmyndighederne, at man bør genåbne efterskolerne, så de kan få en ordentlig afslutning på et så værdifuldt år af deres liv.

Af Kristian Lausten, Bauke Keulen, Anita Hjortborg, Anders Poulsen, Asger Schelde Larsen, Mads Jansen, Nathalie Kyvsgaard, Nicolaj Østergaard, Søren Nørgaard, Nicoline Højlund Lauritsen, Fabian Riecke, Katrine Kindberg, Kathrine Øster, Benjamin Skovbo Jørgensen, Karoline Bjørk, Emil Sejrsen, Rasmus Thingholm, Lars Hesel, Mads Bagger, Karl-Emil Espersen, Felix Rundstrøm, Marius Kopart, Frederikke Steenberg Olsen, Lucas Damsgaard, Mathilde Heinze, Iben Pilgaard Christensen, Anna Hagelskjær Mosegaard, Jeppe Grøndahl Westh, Bastian Friis Hansen, Andrea Christoffersen, Malthe Thomsen.

Dette er et debatindlæg indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.