Stor EU-opbakning blandt danskerne: Os borgerlige bør kæmpe helhjertet for Danmark fortsat i EU

Danmarks medlemskab af EU er en uomgængelig del af vores frihed og velstand – uden EU kan Danmark blive mere utryg, usikkert og fattigere.

August Stengaard,

28. januar 2021

Det er farligt, når Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti gambler med EU-medlemskabet og slår på tromme for en afstemning i næste valgperiode – og 65 % af danskerne ønsker at blive i EU, viser ny meningsmåling. 

En ny måling af Epinion for DR og Altinget viser, at 65 % af danskerne bakker vores EU-medlemskab op – og blot 20 % ønsker landet ud af EU. For 5 år siden ville under halvdelen af danskerne lade Danmark blive i EU og hele 37 % af danskerne ønskede afstemningen Danmark ud af unionen. Efter brexitkaos og EU’s monumentale betydning i genopretningen efter Coronakrisen er fordelene ved EU tydelige for danskerne. 

Danmarks medlemskab af EU er en hjørnesten i vores handels- og udenrigspolitik. Derfor skal Danmark fortsat være medlem af den Europæiske Union – og gerne endnu mere integreret uden vores forbehold. 

Danmark kan ikke overleve uden vores EU-medlemskab. Der er det store frihandels marked de 26 andre medlemslande udgør simpelthen for stort et økonomisk område til, at vi kan ignorere det. Danmarks lille åbne og eksportdrevne økonomi kan ikke tåle at stå isoleret og alene i verden. På den udenrigspolitiske scene kan EU være højtaler for en aktivistisk og værdidreven dansk udenrigspolitik, der slår hårdt ned mod autokratiske regimer, som det kinesiske, russiske og Venezuelanske. 

Og ja, selvom EU er instrumental for Danmarks frihed, velstand og sikkerhed i fremtiden, så er Unionen ikke perfekt. At pakke en overbureaukratisk og til tider formynderisk stat ind i EU-klæder gør ikke en overbureaukratisk og formynderisk stat god. 

Derfor skal borgerlige politikere – i stedet for fladpandet EU-modstand, der vil lade Danmark i stikken på verdensscenen – gå helhjertet ind for et borgernært og frihedsskabende EU, der løser de udfordringer landene i sig selv ikke kan klare. Det nytter ikke at lade skrækpopulismen dirigerer EU-modstanden. Danmark får meget ud af at være centralt inde i EU, og potentialet kan forløses endnu mere, hvis vi udvikler EU til et frihandelsmekka, der tør sætte retningen for et liberalt demokrati på verdensplan. 

Dét bør danske borgerlige kæmpe for i EU. Danskerne er på vores side.