Stop coronahysteriet

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Claes Kirkeby Theilgaard,

13. september 2020

De seneste dage har medierne været præget af overskrifter om stigende coronasmitte, mens politikerne har sat nye, vidtgående coronatiltag i søen. 

Den nye fortælling er, at anden bølge af coronavirus er over os, og at smitten er ved at komme ud af kontrol. Der er allerede en del, der skriger på en ny total nedlukning af samfundet. Med andre ord: coronahysteriet er taget til i styrke.

Men står hysteriet mål med virkeligheden? Dykker man lidt ned i tallene bag de voldsomme overskrifter, må svaret være nej.

I sig selv er det bemærkelsesværdigt, at man er gået fra at tælle døde til at tælle smittede. 

Før var målet at undgå, at sundhedsvæsenet blev overbelastet og at alt for mange døde. Nu er målet at stoppe smitten for enhver pris. Problemet ved det er, at en total smitteinddæmning kun kan lade sig gøre i et diktatur. I et frit samfund kan man ikke undgå smitte. Derfor er det voldsomme fokus på smittetal farligt.

Når medierne og politikerne med daglige rapporter om smittetal skaber frygt hos danskerne, er der samtidig et afgørende forhold, som de helt glemmer at oplyse om: at de stigende smittetal langt hen ad vejen skyldes, at vi tester meget mere end før.

Når man tester flere, finder man som udgangspunkt flere smittede. Det giver sig selv, men ignoreres alligevel.

For tiden er det almindeligt, at der foretages flere end 40.000 test hver dag. Det er i det lys, at man skal se de 200-300 daglige smittede, vi i øjeblikket hører om. 

Tilbage i marts, da Danmark lukkede ned, testede vi mange dage under 1.000 personer. Det er klart, at en så voldsom stigning i antallet af test også har en betydning for det antal smittede, man finder.

Siden maj har det da også været under en procent af de testede, der har haft coronavirus. Til sammenligning var dette tal - der kaldes positivprocenten - på hele 36,5% i marts lige inden nedlukningen.

Med andre ord: den stort opblæste smittestigning er ikke så voldsom, som den gøres til. En del af forklaringen er simpelthen, at vi tester mere.

Det er ikke rimeligt, at medier og politikere ikke fortæller om dette afgørende forhold. I stedet jager de danskerne en unødvendig skræk i livet.

Vi bør alle slå kold vand i blodet og forholde os kritisk til de nye, voldsomme coronatiltag, som vi i disse dage udsættes for. For de hviler godt nok på et spinkelt grundlag.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.