Mette Frederiksen bør trække sig som statsminister

Claes Kirkeby Theilgaard,

19. maj 2020

Corona-nedlukningen har været én stor og dybt skadelig overreaktion, og statsminister Mette Frederiksen må stå til ansvar.

Det må være konklusionen efter en artikel i Berlingske i dag, hvor avisen ved gennemgang af Statens Serum Instituts egne data kan afsløre, hvordan selvsamme institut sammen med den socialdemokratiske regering anført af Mette Frederiksen ved “en fejl” har overdrevet ikke blot coronavirussets farlighed - men også den påståede gavnlige effekt af nedlukningen af det danske samfund.

Da man lukkede samfundet ned den 12. marts, gjorde man det med argumentet om, at smittetrykket var på 2,6. I virkeligheden var det kun på 1,5, viser det sig nu.

Med andre ord: hele argumentationen bag nedlukningen - med urealistiske skræmmebilleder fra Italien - var fejlagtig og misvisende.

Og da man så den 30. marts skulle overbevise danskerne om, at samfundet selvfølgelig skulle være lukket ned en måned til, hev man igen dybt misvisende tal op ad lommen.

Til et pressemøde kunne statsminister Mette Frederiksen stolt rose sig selv for, at smittetrykket var godt halveret - fra 2,6 til 1,4.

I virkeligheden var der kun tale om et fald fra 1,5 til 1,3. 

Og det altså efter tre ugers nedlukning, hvor alle danskeres hverdag var blevet knust, de offentlige finanser sat over styr og tusindvis og atter tusindvis måtte se arbejde og livsværk ødelagt, mens demokrati og almindelige borger- og frihedsrettigheder var sat ud af funktion.

Coronavirusset aldrig været så farligt, som myndighederne herhjemme har sagt, og nedlukningen har ikke været den mirakelkur, som de har påstået.

Kuren har - helt tydeligt - været værre end sygdommen.

Vi er desværre nødt til at se i øjnene, at vores myndigheder og regering har håndteret denne krise helt katastrofalt dårligt. 

Det i forvejen usikre regnestykke, som hele nedlukningen byggede på, var i virkeligheden én stor regnefejl.

Efter Berlingskes afsløring bør den sidste lille rest af tillid til de regerende myndigheder og politikere og deres håndtering af coronavirusudbruddet være forduftet.

Der er næsten ikke ord for, hvor stor en skandale, det her er. Det danske samfund er blevet lagt i ruiner på et falsk grundlag, og det vil kunne mærkes flere år - hvis ikke årtier - ud i fremtiden.

Det bør nu stå klart, at vi slet ikke befinder os i en “coronakrise”. Vi befinder os i en nedlukningskrise. Den nedlukning, som en hovedløs Mette Frederiksen hastede igennem, vil gå over i Danmarkshistorien som en af de dyreste og mest skadelige politiske fejltagelser nogensinde.

En sådan fejl er ikke nem at indrømme, og den socialdemokratiske statsminister er da også foreløbigt gået i flyverskjul. Men hun er ultimativt ansvarlig for al den ulykke, der er blevet forårsaget.

Uagtet, hvor stor en kamel, det er at sluge, bør også hun - med hendes egne ord - udvise “samfundssind”.

Derfor skal herfra lyde en opfordring:

Kære Mette Frederiksen, du bør nu gøre det eneste rigtige: du bør give danskerne en uforbeholden undskyldning for den massive krise, du har forårsaget, trække dig som statsminister, rulle alt nedlukning og alle corona-indgreb tilbage, og udskrive et nyt folketingsvalg.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.