Forslag til epidemilov kan fører til tvangsisolation: Kommer friheden nogensinde tilbage?

Et nyt forslag til epidemilov kan give mulighed for at tvangsisolere fodboldfans og bryllupsgæster. For os der elsker friheden giver det dybe bekymringer - Kommer friheden nogensinde tilbage?

August Stengaard,

18. januar 2021

Den meget omtalte epidemilov, der blev hasteændret i dagene omkring 11. marts 2020, skal tirsdag d. 19. januar revideres. Haste-epidemiloven trænger til en ændring tilbage til normalen. Tiden med nærmest suveræn magt og vide beføjelser til regeringen med sundhedsministeren i spidsen skal stoppe. Derfor er det glædeligt, at Folketinget skal behandle en ændring af epidemiloven. Her stopper glæden da også. I forslaget til en ny epidemilov er det muligt at pålægge hele grupper af borgere at lade sig isolere, hvis de har været til et arrangement med konstateret smitte. I dag kan den slags indgreb alene iværksættes over for enkeltpersoner. 

Den socialdemokratiske regering har de seneste par dage vist tendenser til at bevare samfundet i et jerngreb – selvom smittetallene falder og vaccinen udrulles i et tempo intet EU-land lige nu gør efter. Senest med Mette Frederiksens søndagsmelding om, at tiden ikke er til at lette på restriktionerne trods et fald i smittetryk. Med forslaget til en ny epidemilov styrkes den tendens. 

I forslaget nævnes koncerter, bryllupper og virksomheder med konstateret smitte, som eksempler på grupper, hvor der kollektivt kan pålægges isolering og test, hvis der har været konstateret smitte i gruppen. Også selvom man ikke ved hvilke personer der konkret er tale om. Forslaget er altså svær at skulle administrere og håndhæve – særligt taget vores i lang tid haltende smitteopsporings indsats i betragtning. 

Dermed giver staten sig selv den mulighed at pålægge isolering og test (Bødestraf hvis man modsætter sig) på en ikke-defineret og specifik gruppe af mennesker. Det er en stramning af statens magtbeføjelser mod individet. Et tiltag – med bødestraf som yderste konsekvens – der slet ikke står mål med evt. Gevinster. Man kan spørge sig selv, hvorfor vi har kunnet klare os i 11 måneder uden denne tilføjelse? 

Krydret med venstrefløjens ideologiske modstand mod vaccinepas og nølen ved at få inddraget private leverandører af hurtigtest, så tegner der sig et dystert mønster. Man fornemmer en indædt ideologisk modstand fra venstrefløjen mod friheden og tilliden til, at danskerne kan leve deres liv uden politikernes belærende og belemrende regler og restriktioner. Tendensen rækker sig udover coronakrisens nuværende alvorlighed og hensynet til folkesundheden. 

Når samfundet for alvor kan og skal åbnes igen, hvor står venstrefløjen så? Hvor meget frihed vil de fortsat berøve danskerne fra? Hvilke ideologiske kæpheste sniger de ind ad bagdøren? Går det ud over vores bevægelsesfrihed? Lukkes nattelivet permanent? Bliver salget af alkohol kraftigt indskrænket? Kommer der bestemmelser om hvilke butikker, der må have åbnet hvornår? Alle spørgsmål der for 12 måneder siden synede absurd dystopiske, men i dag er det desværre en frygt, der nærer mig. Epidemiloven fra foråret 2020 og fortsættelsen af det hårde regime bekymrer mig inderligt.