En blodrød finanslov

Regeringen har aftalt en blodrød finanslov med deres støttepartier. Danmark mærker for alvor konsekvenserne af den rødeste regering nogensinde.

August Stengaard,

06. december 2020

 ”Finanslovsaftalen giver en ny økonomisk politik i krisetider i Danmark” siger Pernille Skipper på pressemødet. Det må man love for. Den positive modtagelse fra alle støttepartierne, NGO’er og landets største erhvervsorganisationer vidner om en skrækindjagende finanslovsaftale, der dræner det frie initiativ.

Regeringen bedyrer selv, at finansloven er en rigtig Coronafinanslov, der skal få gang i økonomien igen. Men tiltagene i finansloven løser ikke Coronakrisens kerne: Nemlig et begrænset udbud som følge af de mange restriktioner. Der klattes penge væk på særlige erhvervsstøtteordninger til øget håndværkerfradrag, oplevelsesindustrien og forskellige initiativer til at øge danskernes privatforbrug. 

Problemet med den Coronaøkonomiske krise er, at restriktionerne ikke tillader danskerne et normalt forbrug – særlige butikker og erhverv er jo decideret lukkede. Krisen er en udbudskrise. Danskerne mangler ikke forbrugslyst eller forbrugsevne. Der er brug for en ansvarlig krisepolitik med styr på smitten, så der kan genåbnes for økonomien. I stedet giver Danmarkshistoriens rødeste regering os et dyrt utilstrækkeligt plaster på såret, der blot er symptombehandling og ikke løser problemets kerne. 

Aftalen giver små særlige bider til alle. Kulturen gives særstøtteordninger. Erhvervslivet sættes på støtteben. DR får knap 1 milliard kroner. Det koster for den enkelte dansker. Fremtidens velstand bliver ikke skabt. Fremtidens nye arbejdspladser udebliver. Regeringen præsenterer en finanslov med flotte overskrifter og store symbolske røde sejre – men hvilke problemer løser deres tiltag i virkeligheden? Det nedslående svar er desværre: Ikke rigtig nogen. 

På bundlinjen står en blodrød finanslov, der lever op til venstrefløjens forfejlede mantra: Dyrere velfærd giver også bedre velfærd. Flot symbolpolitik vægtes over friheds- og velstandsskabende politik, der giver danskerne mere selvbestemmelse og frihed i hverdagen.