Det kinesiske rædselsregime skal bekæmpes

Den socialdemokratiske regerings Kinakurs sætter mere pris på nuttede pandaer og griseeksport end fundamentale menneskerettigheder og demokrati.

August Stengaard,

15. januar 2021

Det kinesiske rædselsregime fortsætter uden skrupler deres uhyre brud på menneskerettighederne. Undertrykkelsen fra Kinastyret er ubønhørligt. Løgnene det samme. Mens skandalerne ruller sidder vestens demokratier fortsat på hænderne i stadig besvimelse over de nuttede pandaer. Verdens liberale demokratier accepterer i stiltiende benovelse masseovervågningen af en milliardstor befolkning, det muslimske Uyghur mindretal der er sendt i ”genopdragelseslejre” og den brutale nedkæmpning af demokratibevægelsen i Hong Kong. 

Den danske udenrigsminister har været skuffende tavs og passiv i kinapolitikken. Dermed har man accepteret regimets voldsomme brud på menneskerettighederne og ihærdige kamp mod demokratiforkæmpere. Det klæder ikke et liberalt demokratisk forgangsland, som det danske, der endda også pynter sig selv med en værdibåren udenrigspolitik – den er ikke til at få øje på i Kinapolitikken. Den socialdemokratiske passivitet begrænser sig ikke kun til regeringskontorerne.

I dag kan man læse på 180Grader, at partiets partiets udenrigsordfører Anette Lind i 3 uger ikke svarede på invitationen – og derefter løj om det fra Folketingets talerstol – fra studerende og tidl. KU-formand Anders Storgaard til at deltage i et møde med demokratiforkæmperen Ted Hui fra Hong Kong, da han flygtede fra Hong Kong over Danmark for at blive forenet med sin familie i London. Udenrigspolitisk nævn mødtes med Ted Hui, flere danske organisationer og andre fremtrædende politikere mødtes med ham. Men ingen socialdemokrater. 

Der er brug for en koalition af vestlige demokratier der siger nej til Kinas terrorregime. Det nytter ikke, at vi accepterer deres jagt mod deres egen befolkning. Ethvert menneske har retten til at leve frit uden at blive forfulgt og undertrykt – særligt vigtigt er ytrings- og religionsfriheden, som Kina mærkbart undertrykker og forsøger at hjernevaske ud af deres befolkning. 

Derfor er der brug for en bred koalition af liberale demokratiers regeringer, der fordømmer det kinesiske regimes angreb på demokratikampen i Hong Kong og også viser Kina konsekvensen ved deres fordømmelige adfærd. Hvis ikke der dannes en demokratisk fællesfront mod Kina kigger vi ind i en fremtid, hvor verdens største økonomi og mest dominerende supermagt er det menneskerettighedskrænkende Kina. Regimet dominerer på teknologi- og infrastrukturområdet, hvilket betyder endnu flere mennesker verden over kommer i et afhængighedsforhold til det kinesiske rædselsregime. Det må ikke ske. 

Den socialdemokratiske regering er lige nu slået ind på en Kina-kurs, der vægter nuttede pandaer og fede eksportpenge højere end menneskerettigheder, ytringsfrihed, religionsfrihed og demokrati.