Den nye epidemilov er gift for demokratiet

 Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) afholder pressemøde om coronasituationen i Eigtveds Pakhus i København onsdag den 7. oktober 2020. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) afholder pressemøde om coronasituationen i Eigtveds Pakhus i København onsdag den 7. oktober 2020. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

20. oktober 2020

Hele 2020 har vi skulle leve i en corona-undtagelsestilstand. Som konsekvens heraf har vi måtte finde os i, at vores hverdag, vores frihed og vores rettigheder er blevet taget fra os. 

Vi fik at vide, at undtagelsestilstanden kun skulle være midlertidig. At vi kun kortvarigt skulle finde os i at blive regeret og kontrolleret statsminister Mette Frederiksen og hendes højre hånd, sundhedsminister Magnus Heunicke, mens resten af Folketinget så måbende på.

Men nu vil regeringen gøre undtagelsestilstanden permanent. Med sit udkast til en ny epidemilov vil socialdemokraterne lade de uhyrlige corona-magtbeføjelser blive hverdagskost. Det vil være gift for vores frihed og demokrati.

Den nye epidemilov har mødt kritik fra såvel støttepartier som opposition og uafhængige eksperter. Det forstår man godt, når man ser på, hvad loven indeholder.

Først og fremmest springer det i øjnene, at den regeringen fremover selv vil have lov til at vurdere, hvornår vi har en “samfundskritisk sygdom”.

Når de er nået frem til denne vurdering uden kontrol fra hverken Folketinget eller myndighederne, kan sundhedsministerens - altså Magnus Heunickes - voldsomme magtbeføjelser træde i kraft.

Heunickes magt inkluderer bl.a. magten til at lukke erhvervsliv og skoler ned og til med tvang at isolere, behandle og vaccinere danskerne. 

Med den nye epidemilov er der endda lagt op til, at Heunicke skal have lov at tvangsvaccinere risikogrupper “forebyggende”. Altså, at han f.eks. skal kunne tvangsvaccinere hele den ældre befolkning, hvis han vil.

Derudover får ministeren mulighed for at tvinge såvel myndigheder som virksomheder til at udlevere privat data om alle danskere, hvis det kan bruges i smitteopsporingen.

Den socialdemokratiske regering har været skræmmende dygtige til i ly af coronavirusepidemien at rage mere magt til sig. Med den nye epidemilov vil de stadfæste deres uhyrlige magt og køre alle andre ud på et sidespor. Det er på tide, at vi siger fra.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.