Barnebrude eller ej: Ingen må slippe af sted med lovbrud

Claes Kirkeby Theilgaard,

25. maj 2020

Debatten raser om den såkaldte barnebrudssag - og bølgerne går højt. Inger Støjberg og en række centrale vidner i sagen er på tur inde og vidne for Instrukskommissionen, mens debatten synes at være delt i to lejre: dem, der har dømt Støjberg skyldig før kommissionen er færdig med sit arbejde og dem, der er villige til at se gennem fingre med hendes eventuelle lovbrud.

Begge lejre er lige slemme.

Lad det være sagt med det samme: vi skal sige fra over for barnebrude. Ingen tvivl om det. Inger Støjberg gør helt ret i at ville tage et opgør med barnebrude og den kvindeundertrykkende islamiske kultur, disse brude er udtryk for.

Men når hun vil afspore sin egen sag til kun at handle om, hvorvidt man er for eller imod barnebrude, forfladiger hun debatten.

Faktum er, at sagen her ikke handler om, hvorvidt man er for eller imod barnebrude. Det bør jeg selv være et fint eksempel på: jeg er imod barnebrude, men ønsker alligevel, at Inger Støjberg bliver undersøgt og ultimativt straffet, hvis hun altså findes skyldig.

Nej, sagen handler reelt set om lovbrud. Og lovbrud skal vi ikke se gennem fingre med. Heller ikke, selvom de er begået af Inger Støjberg med gode intentioner. Det skaber en farlig glidebane, vi aldrig må bevæge os ind på.

Der er en sørgelig tendens til, at folk er ligeglade med lovbrud, så længe de passer ind i deres egen ideologi. Det gælder desværre på begge politiske fløje.

Lad os huske, at ingen må være hævet over den gældende lovgivning. Heller ikke Støjberg.

Vil man sætte ind over for barnebrude, bør man ikke bryde loven. Uanset, hvor akut man synes, situationen er. Man bør i stedet hjælpe barnebrude inden for lovens rammer og eventuelt se, om man kan ændre lovene på demokratisk vis, hvis det gør, at man kan hjælpe mere.

Faktisk kan Støjbergs barnebrudssag ende med at skade kampen mod barnebrude. Nu bliver hele denne vigtige kamp mudret til af Støjbergs eventuelle lovbrud og hele det politiske cirkus med kommissionsarbejde.

I stedet for at hyle op i to ideologisk farvede lejre, bør vi lade kommissionen og retssystemet komme til bunds i sagen, først derefter drage vores konklusion om, hvorvidt Støjberg er skyldig eller ej, og så sammen tage kampen mod barnebrude med loven på vores side.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.