Nej, vi skal ikke afskaffe kongehuset

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

180Grader Debat,

20/04/2020

Af Uffe Lindum, journalist

Chefredaktør Claes Theilgaard benytter i demokratiets navn dronningens 80-årsdag til et politisk generalopgør med det danske kongehus i en leder her på 180Grader.

Det er ganske legitimt, og lederen er da også som taget ud af akademiske lærebøger om det jomfruelige, af menneskehænder uberørte demokrati.

Når lederen alligevel ikke overbeviser, hænger det sammen med, at man ligesom i klima- og miljødebatten heller ikke her kan nøjes med akademiske læresætninger. Det er ikke nok med modeller, beregninger og politisk retorik fra alverdens geskæftige; her må også praksis, virkninger og kendsgerninger til.

At henvise til guldkareter o.l. flitterstads adskiller sig dårligt fra ren populisme. Alternativet kunne blive et præsidentstyre med fis og ballade, fake news og skudsikre biler som i USA! Så kan man i tilgift risikere at få valgt et statsoverhoved så overfladisk og ignorant som Grønlands’køberen’ Donald Trump, der anskuer verden som et reality-show! 

Alene som modvægt til de cirkusforestillinger, som de amerikanske præsident- og midtvejsvalg er, foretrækker jeg et upolitisk statsoverhoved, royalt, om man vil, som afholder sig fra politisk virksomhed undtagen ved konge- og dronningerunderne. 

Det danske statsoverhoved er - og skal være - en samlende skikkelse i modsætning til den nævnte Trump, som ikke overraskende har vist sig at være en splittelsesfigur med slet skjult forkærlighed for race’hygiejne’ og Ku Klux Klan-hekserier. Konen i vejens højre muddergrøft er ikke et klap bedre end sin slægtning i grøften til venstre.

Endelig kan det fastslås, at vor nuværende regentslægt er valgt. Det skete senest ved grundlovsafstemningen i 1953, da det nødvendige demokratiske flertal valgte royalt! 

En lille pige stemte på en hjemmelavet stemmeseddel på just prinsesse Margrethe.

Og de efterfølgende kendsgerninger har vist, at valget var det rigtige!

Dette er et debatindlæg indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.