Jeg spiser kød - og det skal du blande dig i!

Uanset om vi kødspisere kan lide det eller ej, så støtter vi en ekstremt forurenende industri
undefined

180Grader Debat,

22. oktober 2019

Uanset om vi kødspisere kan lide det eller ej, så støtter vi en ekstremt forurenende industri. Derfor er det ikke kun vores valg, hvad vi spiser.

Af Marius Aggerholm, gymnasieelev

Indrømmet! Jeg er en af kødspiserne. Jeg bestiller ofte en stor saftig rød bøf bearnaise og efterlader grøntsagerne ganske nydeligt urørte i udkanten af tallerkenen. Nogle vil sikkert mene, at det er jeg i min gode ret til. Min mund - mig der bestemmer. Men når der skal betales, så er det ikke kun mig, der spiste bøffen, der skal betale. Regningen bliver sendt videre til alle.

Vegetaren ved bordet ved siden af mig får regningen. Børnene ved bordet overfor ligeså og de 200 millioner mennesker som, FN vurderer, vil blive tvunget til at flygte pga. af fremtidens klimaforandringer, slipper heller ikke for regningen. Klimakrisen er universel, og kødindustrien står noteret i den med blodrøde tal. Hvor det udleder 0,7 kg. Co2 at spise sig mæt i et kg. kartofler, så udleder det 188 kg. Co2 for et kg. oksekød. 

Det er en forskel, der kan mærkes alle andre steder end i min pengepung. Jeg betaler kun for, hvad det har kostet virksomheden at producere bøffen på tallerkenen, ikke for alle de konsekvenser mit valg har for mine omgivelser. Det er altså kort og godt en markedsfejl.

Mange dropper kødet pga. de konsekvenser, og det skal de virkelig have respekt for. Men for virkelig at få rykket noget ved klimakrisen så er det i højere grad nødvendigt, at flertallet skærer forholdsvist meget ned på kødet, end at et fåtal bliver all-in extinction rebeller. Så hvordan får vi mig og andre kødspisere til oftere at skifte bøffen ud med pomfritter til bearnaisen? Og hvordan får vi kompenseret for vores kødforbrug, når vi så en sjælden gang imellem bestiller bøf? 

Jo det gør vi ved, at du blander dig i, hvad jeg tager i munden! At du smider politikernes klimapolitiske slaphed i kødhakkeren og i stedet følger Etisk Råds anbefaling om at indføre en kødafgift. Det er du i din gode ret til, fordi min bøf bearnaise er også dit problem, uanset om jeg kan lide det eller ej. Velbekomme.


Dette er et debatindlæg indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.