Behøver coronakrisen betyde et farvel til vores frihedsrettigheder?

Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

180Grader Debat,

28. marts 2020

Af Trine Juul Jakobsen, næstformand for Venstres Ungdom Sønderborg

I disse tider er der ingen tvivl om at coronavirussen fylder utroligt meget i mediebilledet, og det er med god grund. 

Alle danskere er blevet sendt hjem eller bedt om at blive inde for hjemmets 4 vægge og undgå fysisk kontakt med omverdenen indtil d.13. april. 

Ingen ved, hvor længe denne sundhedskrise kommer til at være det der styrer vores hverdag. Dog er det sikkert, at det Danmark der møder os på den anden side, ikke er det samme, som inden vi stod med en verdensomspændende pandemi i hænderne.

Der bliver taget nye midler i brug, som statsministeren selv formulerer det, men skal dette være tiltag der fratager borgernes frihedsrettigheder? 

Når Statens Serum Institut (SSI) gerne vil have lov at overvåge danskernes mobil imens coronavirussen raser, for at undersøge om myndighedernes tiltag virker, er det så ikke et direkte brud på danskernes personlige frihed og en massiv invadering af privatlivet? 

Ikke desto mindre, har regeringen uden kritik eller et hævet øjenbryn frataget vores basale frihedsrettigheder, de frihedsrettigheder som vi normalt værner om og stolt viser frem som foregangsland for resten af verden. Skal vi finde os i, at dette er det nye normale? 

Behøves coronavkrisen nødvendigvis udelukke vores rettigheder eller kan vores rettigheder og coronavirussen godt eksistere sammen i disse tider? Burde man ikke kigge på, om der findes andre løsninger og tiltag til bekæmpelsen af coronavirussen, som ikke indskærper borgernes frihed så massivt som dem, regeringen er kommet med?

Det skal igen blive okay at kritisere politikerne, der sidder med regeringsmagten, som vi altid har gjort det - og forhåbentlig altid vil gøre det. 

Det skal altid være i orden at stille spørgsmålstegn ved autoriteters magt og beføjelser, også selvom Danmark og verden står i en ekstrem situation der ikke er set før.

Dette er et debatindlæg indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.