I Sverige har de forstået, hvordan coronavirus skal håndteres

Anders Tegnell er som læge og statsepidemiolog i front i Sveriges kamp mod coronavirus. (Foto: Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix)
Anders Tegnell er som læge og statsepidemiolog i front i Sveriges kamp mod coronavirus. (Foto: Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix)

180Grader Debat,

27/03/2020

Af Steen Stengaard Nielsen, mag.art, lektor

Jeg elsker Sverige og Anders Tegnell (svensk læge, corona-frontmand og statsepidemiolog, red.) er min helt. At tænke sig, at et land beslutter, at det er sagkundskaben, der skal afgøre, hvordan man håndterer en sundhedskrise og at den øverste ansvarlige så viser sig at være en person, der vægter saglighed og videnskabelighed højere end de mange hysteriske stemmer, der findes allevegne.

Når Anders Tegnell siger, at der ikke er videnskabeligt belæg for et eller andet tiltag, så bestormes han af ængstelige sjæle, der siger ”Jamen, hvorfor ikke for en sikkerheds skyld?”. Det er i sandhed imponerende, at han holder stand.

Det ulykkelige ved at lade politikere stå i spidsen for en krise som denne er, at de pludselig bliver politisk ansvarlige for hver eneste dødsfald. I modsætning til alle de andre influenzaepidemier, hvor der døde i tusindvis uden nogen løftede et øjenbryn og medierne fandt det uinteressant.

Hvis en politiker gøres personlig ansvarlig for alle fremtidige uheld og dødsfald i trafikken kan de jo være nødt til at spærre alle veje og stoppe al trafik. Det samme med en coronasituation. Der er intet belæg for at det skulle være en god idé at lukke grænserne, men politikerne må have ment, at det føles trygt. Der er intet belæg for, at det er en god idé at lukke børnehaver, vuggestuer og skoler når det netop er her, der dårligt nok vil være symptomer at spore ved sygdommen.

Tværtimod vil det være en god idé at lade de op mod 70% af befolkningen, som er sunde og raske, blive smittet så smittespredningen kan stoppe. Det er jo ikke her, vi får intensiv-indlæggelser.

At WHO anbefaler at alle skal testes svækker min tillid til WHO betragteligt, for det er mange steder direkte tåbeligt at bruge ressourcer på den slags. Fokus skal i stedet rettes mod de personer som er syge og svage og som i forvejen har problemer med lungerne. 

Her må etableres et beredskab, der kan håndtere de intensiv-indlæggelser og respirator-patienter, som vi ved, vil komme. De usaglige og skingre vil naturligvis forsøge at holde Anders Tegnell personligt ansvarlig for hver eneste svenske corona-dødsfald - for hvorfor gjorde han ikke noget mere? 

Sagen er bare, at smittespredningen aldrig kan stoppes – kun bremses. Derfor er dødsfald uundgåelige. Derfor er isolation af raske dumt. At de svækkede holder sig isoleret, er derimod klogt. Det eneste saglige er derfor om smittespredningen blandt de svageste går så hurtigt, at sundhedspersonalet ikke kan følge med. Det er den situation, der skal undgås, for så begynder vi at få dødsfald som i Italien, der skyldes at der ikke er kapacitet til at tage sig af de syge. 

Det er det, der succeskriteriet for Anders Tegnells strategi: om sundhedsvæsenet kan holde til belastningen. Og det er jeg sikker på, at han har styr på.

Det fantastiske ved Anders Tegnells håndtering er at Sveriges befolkning ikke skræmmes fra vid og sans med mindre de ser nyheder om, hvordan andre lande går i panik. Ingen tænker klart og sagligt, hvis de er paniske og angste. 

Selv om der findes politikere, der kan tænke, bør de aldrig stå i spidsen for sundhedskriser, for de vil være alt for påvirkelige af befolkningens hysteri. Det er jo deres egne vælgere. 

Befolkningens hysteri kan for en stor dels vedkommende føres tilbage til medier. Selv medier med public service forpligtelser leverer ingen dybdegående saglige analyser, men spreder blot breaking news om flere dødsfald uden sans for proportioner og uden kritisk analyse af, hvad det egentlig vil sige at være død af corona. 

I Tyskland døde fx 25.100 personer af influenza i 2018/2019 ifølge Robert Koch Instituttet og op mod 280 om dagen i flere måneder.

Det er et meget stort gode for Sverige, at de økonomiske skader begrænses. Enorme hjælpepakker i andre lande, der har lukket ned, ser måske godt ud, men er jo i virkeligheden en gidseltagning af nutidens unge, der kommer til at kæmpe med den voldsomme gæld, der skabes i disse dage.

Det er et uvurderligt gode for Sverige at have en mand som Anders Tegnell i spidsen for sundhedssystemet. Jeg håber bare, at han har styrken til at fastholde sin videnskabelighed og saglighed og vedblive at afvise al usagligt pres.

Dette er et debatindlæg indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.