Skattelettelser er vejen ud af coronakrisen

Jakob Ellemann-Jensen (V) har foreslået skattelettelser som vejen ud af coronakrisen. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Jakob Ellemann-Jensen (V) har foreslået skattelettelser som vejen ud af coronakrisen. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

180Grader Debat,

19. maj 2020

Af Jens Paaske Klausen, kasserer i Venstres Ungdom Silkeborg

Et procentuelt fald i BNP på mellem 3-6%, kraftig stigning i arbejdsløshedsstatistikkerne og konkursbegæringer på stribe fra både store virksomheder og mindre erhvervsdrivende rundt i det ganske land. 

Sådanne nyheder er strømmet ind fra diverse nyhedsmedier gennem den seneste tid, hvor coronavirussen har martret samfundsøkonomien og den gængse danskers levevis, og som dagene går, bliver udsigterne og prognoserne for dansk økonomi mere og mere dystre. 

Så sent som i den forgangne uge kunne sommerhusbranchen berette om et tab på op imod 200 millioner kroner i døgnet, og nyheder som denne er på trods af sin alvorlige karakter blevet en almindelighed i disse ekstraordinære tider. 

Men for enden af tunnelen er der naturligvis lys og bedre tider, og som løsningsforslag og middel til at genoprette dansk økonomi fremlagde Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i denne uge et forslag om at gennemføre skattelettelser på 4,5 milliarder kroner samt en halvering af momsen året ud. Motivet bag dette forslag er at stimulere den private efterspørgsel og genskabe vækst og arbejdspladser i lokalsamfundene og i nationaløkonomien generelt. 

Søren Hove Ravn fra Københavns Universitet, lektor i økonomi, påpeger, at staten under vanlige omstændigheder med den nuværende momssats indkasserer 200 milliarder kroner i provenu årligt, men ved gennemførelse af Venstres formands forslag vil tallet ændre sig til 150 milliarder kroner, og dermed vil der blive frigjort 50 milliarder kroner i danskernes privatøkonomi, som der sidenhen vil kunne forbruges af. 

En sænkelse af momsen, som er en skat lagt på forbrug, vil dermed igangsætte jobskabelsen i danske virksomheder og gavne den private sektor, hvis vækst og udvikling er forudsætningen for, at den universelle velfærd kan bevares, og selvsamme vækst er derudover også en helt afgørende faktor for realismen bag indfrielsen af regeringens historisk dyre finanslov og valgløfter. 

Det står altså klart for enhver, at ekspansiv finanspolitik og skattelettelser må være et afgørende remedie i genskabelsen af dansk økonomi, hvor forbrug og afledte effekter må komme os til gode og sikre overlevelsen af tusindvis af danske arbejdspladser og ikke mindst levestandarden for utallige familier. 

Jeg håber dermed, at et flertal i folketinget vil efterkomme Jakob Ellemann Jensen forslag og sidenhen følge og sympatisere med Søren Pape Poulsens citat fra partilederdebatten den 14. maj: ”I den kommende tid skal vi anse det at svinge dankortet som værende fædrelandskærlighed”.

Dette er et debatindlæg indsendt af to af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribenternes holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.