Klimakrisen stopper ikke ved Kruså

180Grader Debat,

12/01/2021

Af Martin Voergaard, Klima-, miljø- og transportordfører i Venstres Ungdom


En flad CO2e afgift er indtil videre ambitionen fra samtlige centrumpartierne – hvordan den konkret kommer til at se ud, er stadigvæk i det uvisse. Jeg tillader mig dog på baggrund af den store tilslutning at antage, at der vil komme en form for ensartet CO2e afgift før eller siden.  

Som liberal er det magtpåliggende, at denne afgift aldrig må være til formål at skrabe flere penge ind til statskassen, tværtimod. 

Den skal indføres fordi der skal sættes skub i den grønne omstilling og gøres noget aktivt i klimakampen. Det er derfor ligeledes vigtigt, at pengene ikke går til tidlig tilbagetrækning eller anden arbitrær forsørgelse.

Pengene bør som minimum føres tilbage til borgerne i form af en ”grøn check” eller gå til afskaffelse af afgifter på CO2e neutrale valg, hvilket kun vil kunne skubbe den grønne omstilling yderligere frem. 

Man må dog erkende, at Danmarks samlede bidrag til verdens CO2 udledning kun udgør én promille, så udover styrken ved at lede som det gode eksempel, da er der behov for noget alternativt fra dansk side. - Hvis vi altså vil have større indflydelse på verdens nedbringelse af CO2 end bogstavlig talt én promille.

Det ville derfor være næreliggende at styrke den nyoprettede klimafond ”Danmarks Grønne Fremtidsfond” med indtægterne fra CO2e afgiften. 

En klimafond som allerede har modtaget kritik, for at basere sig på ikkeeksisterende midler og dermed være en komplet gratis omgang. 

Opretter vi en klimafond med reel potens, så vil i kunne styrke den danske klimaindsats nationalt men ligeledes indsatsen internationalt. 

Det muliggør samtidig et nyt grønt teknologisk eksporteventyr, som der i øjeblikket kan være svært at få øje. 

Det gælder især når vores egen statsminister omtaler ”PowerToX” og ”Carbon Capture” som ”ren Star Wars-teknologi” alt i mens klimaforskere blot betegner dem som 1. generations klimateknologier. 

Når vi udvikler erstatninger fremfor en embargo, så udvikler vi automatisk også en løsning der er langt mere spiselig for den voksende middelklasse i Asien og den gængse amerikaner med en voksende BMI. Det er samtidig vores eneste mulighed, hvis vi vil have større indflydelse på reduktionen af CO2 end bare den føromtalte promille. 

Dansk klima teknologi vil dermed kunne give adgang til reduktioner af en størrelsesorden som rent faktisk betyder noget.Vil vi kun koncentrere os om vores egen promille, så løser vi ikke problemet.Klimakrisen er et globalt anliggende, og vil vi reelt gøre noget, da bliver vi nød til at satse på teknologien, fordi klimakrisen som bekendt ikke stopper ved Kruså.


Dette er et debatindlæg indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.