Det er på tide at sige fra over for Mette Frederiksens overgreb mod vores demokrati

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

180Grader Debat,

18. maj 2020

Af Maria Lillelund

Vores demokrati er vores. 

Det er dit, det er mit, det er din nabos, din gamle bedstemors, dit barns, dit barnebarns. 

Nej, demokratiet er ikke Christiansborgs, det er ikke statsministerens, eller et eller andet partis.

Politikerne er der sådan set for at udføre dine ønsker for vores land, dine tanker, dine ideer. Det er hele ideen med vores demokrati.

Men demokrati eksisterer kun, hvis vi alle er aktive, hvis du, jeg, din mand, din kæreste, din kollega, siger vores mening og ytrer vores holdninger.

Jeg har den sidste tid talt med rigtig mange forskellige mennesker, venner, bekendte, kollegaer, frisøren, Irma-medarbejderen, blomsterhandleren, restauratøren, naboen og sælgeren. 

Og tre-fjerdedele af dem er IKKE enige, i det der sker i vores land lige nu. Så vi bliver nødt til at deltage i den offentlige debat. Vi bliver nødt til at lade vores politikere vide, at vi ikke er enige.

Hvad er ideen med, at hasteloven skulle vare i et år. Det giver da ingen mening. Der røg dine rettigheder – der røg demokratiet. Kan det være rigtigt, at vores rettigheder er blevet taget fra os pga. frygt og ikke på grund af fakta. 

Ja, vi skal passe på hinanden, men vi bliver nødt til at se på fakta, ikke handle ud fra frygt.

Medierne puster frygt i samfundet. De puster frygt i os alle, politikere og borgere. De sætter de ”rigtige” billeder i avisen. Og så er det lige pludselig ”ok” at du ingen rettigheder har. Hvor mange data - virkelige data - kommer medierne med.  

Har du undersøgt disse tal i forhold til andre ting? Hvor mange dør normalt af influenza-relaterede sygdomme? 

Et tal evalueres ofte bedst i relation til et andet tal. Alt er relativt. Og alt må ses i et større sammenhæng. Det mangler så afgjort med denne hastelov. Der er blevet lovgivet hen over vores hoveder og uden sammenhæng og fornuft. Det er ikke i orden.

Hvem skal fortælle mig, hvordan jeg skal behandles, hvem skal fortælle mig, at der kun er en løsning? Der forsvandt mine grundlovssikrede rettigheder i løbet af en nat.  

Var det nødvendigt at lade frygten lede og lave overgreb på vores frihed og vores demokrati? Var det nødvendigt at fratage os vores ret til selv at bestemme?

At ”samfundets” etablerede holdning altid er sand og er den eneste løsning, har igennem historien vist sig, ikke at være korrekt. Når noget bliver ændret, når ny forskning, nye ideer og nye holdning kommer på banen, og rykker ved det etablerede syn på tingene, så møder det ofte modstand til at starte med. 

Engang var det en sandhed, at jorden var flad. Engang var bakterier ikke ”eksisterende”, og havde ingen effekt på patienterne på et sygehus. Engang havde kvinder ikke stemmeret. Engang var slaveri helt i orden. 

Er du ikke enig, så må og skal du sige fra, det er din demokratiske pligt. Du bliver nødt til at ytre din holdning. 

Det er os, der er demokratiet, det er vores land, og ja, det er faktisk dig, der bestemmer. Regeringen og Christiansborg er der for dig, de er der for at føre vores holdninger ud i vores samfund. 

Dette er et debatindlæg indsendt af to af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribenternes holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.