Farlige tendenser fra Golden Globes – godt Oscarakademiet kan rette op på det.

Hvis man skal tage fine filmprisuddelinger som Golden Globes seriøst - så skal de oppe deres standarder.

Jesper Steenstrup Vogelius,

15. marts 2021

Farlige tendenser fra Golden Globes – godt Oscarakademiet kan rette op på det.

Oscarnomineringerne er ude, og de fleste er glade. Særligt danskere. Tænk engang – Thomas Vinterberg er blevet nomineret til en Oscar for Bedste Instruktør, og har altså med al sandsynlighed været med til, at vippe selveste Aaron Sorkin af pinden for samme pris. Ufatteligt. Men ganske fortjent – eftersom ”Druk” eller ”Another Round” som amerikanere kalder den, er Vinterbergs sejr og Vinterbergs film. Jeg tror derudover, at Druk med al sandsynlighed vinder en Oscar for Bedste Internationale Film. Det kan ikke være anderledes.

Flot er det, men frygteligt er det, at Golden Globes så let giver køb på al professionalisme og seriøsitet, når de nominerer en film som ”Music” til en GG for bedste film. Hvad i alverden tænker de på? Music, som ligeledes lige er blevet nomineret til en Razzie for Årets Værste Film, har pt. en rating på Imdb på omkring 3,0 og har uhyre lave scoretal hos både Metacritic og toneangivende Rotten Tomatoes. Det ER en dårlig film. Alligevel nominerer Golden Globes den til bedste film i musical/comedy kategorien! Og ikke nok med det, så blev Kate Hudson nomineret til en Golden Globe for bedste skuespillerinde i samme kategori!? Håbløst.

Det er nogle farlige tendenser Golden Globes er begyndt at lege med, hvor det lader til, at man fra filmselskabernes side kan købe sig en nominering. Ligesom vi så det med filmen ”The Tourist” hvor Johnny Depp og Angelina Jolie spiller. Dette eksempel er bare meget værre.

Jeg er med på, at disse filmprisuddelinger gennem tiden har skulle stå model til bølger af kritik, berettiget som uberettiget, men når man begår en så fatal brøler igen, så må der lyde en enorm kritik. Oscar-akademiet kunne lige så godt nominere Fifty Shades of Grey til en Oscar for Bedste Film. Det havde været fuldstændig lige så tosset.

”Det er en smagssag”. Det siger vi om mangt og meget, men det er bare ikke sandt i alle tilfælde. Du kan ikke med rimelighed sige, at Adele ikke kan synge - eksempelvis. Det er en kendsgerning at hun synger fantastisk. Du har lov til at mene at du ikke kan lide det, ikke bryder dig om det, foretrækker noget andet osv - men du tager bare objektiv set fejl når du siger at hun decideret ikke kan synge, eller at det lyder forfærdeligt når hun synger osv. Det samme gælder i valget af filmen ”Music”. Det er en elendig film. Hvordan skal vi kunne tage de fineste prisuddelinger seriøst, hvis man tilsyneladende kan købe sig ind i dem? For det er jo ikke sådan, at Golden Globes pludselig har fået dårlig smag – de har måske bare en pris.