Nu må dine børn komme i skole igen – fordi du må komme tilbage på arbejdet

Det lyder måske ikke helt logisk, at der er denne sammenhæng. Men det er faktisk, hvad lederen af Ekspertgruppen tidligere har oplyst overfor 180grader.dk.
Pressefoto af sundhedsminister Mogens Heunicke
Pressefoto af sundhedsminister Mogens Heunicke

Lars Bjørknæs,

18/05/2021

I nat blev der offentliggjort endnu en aftale om den delvise genåbning af Danmark, hvilket ikke kun medførte flere lempelser i forhold til forbuddet mod større forsamlinger. Men der blev også åbnet op for, at skoleelever kan vende tilbage til en normal dagligdag fra den 21. maj – hvilket også er skæringsdatoen for tilbagevenden til mange arbejdspladser.

Men på trods af at det kan synes som en tilfældighed at skoler og arbejdspladser på mange måder åbner samtidig, synes det langt fra at være tilfældet. I hvert fald ikke efter, hvad lederen af den såkaldte Ekspertgruppe, der har til opgave at rådgive regeringen omkring coronaen og dens udbredelse, tidligere har oplyst overfor 180grader.dk.

Således har Camilla Holten Møller, der ud over at være leder af Ekspertgruppen også er læge og ph.d. ved Statens Serum Institut, tidligere i en email til 180grader.dk oplyst, at en væsentlig årsag til at holde skolerne lukkede, var at forældrene dermed blev tvunget til at blive hjemme for arbejde. Således blev børnene altså ikke kun holdt hjemme fra skole, for at undgå at de smittede hinanden – men for at sikre, at deres forældre ikke kunne gå på arbejde, for at blive smittet her.

Hvilket Camilla Holten Møller beskrev på denne måde :

- Der har været debat i pressen og i forskningsmiljøer (nationalt og internationalt) om, hvorvidt skolelukninger er effektive til at nedbringe smitteudviklingen. Til det skal siges, at effekten af nedlukninger på skoleområdet er overordentligt svære at estimere, idet de ofte vedtages samtidigt med øvrige restriktioner. Dertil er der en selvregulerende adfærd i befolkningen når smitten stiger, ligesom at nedlukningen af de mindste klasser også har andre afledte effekter. Fx er der meget, der tyder på, at en stigende andel arbejder hjemme, at antallet af kontakter i hjemmet reduceres (færre legeaftaler) og at færre anvender offentlig transport, når de små elever skal undervises hjemmefra. Det centrale er netop, at den konkrete effekt af selve skolelukningen kan være mindre, men at de afledte effekter har enorm betydning for epidemiens udvikling.

Overfor 180grader.dk oplyste Nye Borgerliges folketingsmedlem Lars Boje Mathiesen i forlængelse af udtalelsen fra Camilla Holten Møller, at Folketinget var blevet ført bag lyset.