Ingen mangel på vacciner - men Mette Frederiksen vil alligevel åbne dansk fabrik

Fra næste år skal der produceres covid-19-vacciner på dansk jord, mener statsminister Mette Frederiksen. Det selv om at der ellers ikke synes at være nogen mangel på vacciner.
Pressefoto af Mette Frederiksen
Pressefoto af Mette Frederiksen

Lars Bjørknæs,

26/04/2021

Statsminister Mette Frederiksen (S) ønsker, at der skal produceres vacciner mod covid-19 i Danmark fra næste år. Det skal ske gennem en såkaldt markedshøring og et udbud af opgaven. Det siger hun til Børsen og TV2.

- På baggrund af den dialog, vi har haft med life science-sektoren over den seneste tid, er det vores vurdering, at der er basis for at etablere produktion i Danmark på kommercielle vilkår, siger hun til Børsen.

Statsministeren har tidligere kaldt emnet om covid-19-vacciner for et sikkerhedspolitisk spørgsmål. Det gentager hun overfor Børsen.

Overfor Børsen vil hun ikke specificere, om det er bestemte selskabers vacciner, som skal produceres i Danmark.

Til TV2 siger hun dog, at vaccinerne skal være centreret om mRNA-teknologien, der er grundlaget for eksempelvis Pfizer og Modernas covid-19-vacciner.

Hun ønsker ikke at sætte beløb på, hvor mange danske skattekroner projektet skal have i ryggen. Lige som hun overfor den statslige tv-station heller ikke at forholde sig til, at det bestemt ikke synes at være corona-vacciner, verden kommer til at mangle indenfor ganske kort tid, da en række nye vacciner enten er eller står foran at blive godkendt.

Men ifølge TV2 skal statsministeren bruge Folketingets accept af udbuddet, før det kan blive til virkelighed.

Kilde: /ritzau/