Glem alt om Mette og Sørens formaninger og restriktioner: Fuld genåbning giver ingen problemer i USA – tvært i mod

På trods af advarslerne om at smittespredningen ville stige til noget nær uanede højder, har dette langt fra været tilfældet i USA, efter at en række stater har genåbnet uden eller maksimalt kun med få restriktioner.

Lars Bjørknæs,

19/04/2021

Mens vi i Danmark diskuterer hvordan coronapasset skal benyttes, hvis ønsket er at besøge den lokale restaurant eller bodega, er de gået i den stik modsatte retning i USA. Her har en række stater nemlig gennemført det, der reelt kan sidestilles med en fuld genåbning – hvilket eksempelvis vil sige, at der ikke længere er begrænsninger i forhold til besøg på restauranter og barer. Ligesom de første store sportsbegivenheder igen har slået dørene op, hvilket er sket for noget nær fyldte tribuner.

Med udgangspunkt i det danske forsigtighedsprincip skulle man måske tro, at den amerikanske genåbning ville have fået noget nær katastrofale følger. Men ifølge de senest tilgængelige tal, ser det langt fra ud til at være tilfældet.

Det drejer sig eksempelvis om staten Iowa, hvor der skelnes skarpt mellem anbefalinger og restriktioner. Det skyldes, at godt nok anbefaler myndighederne eksempelvis undtagelsesvist brug af mundbind og afstand for dem over 65 år, men det er ikke et krav som det kendes her hjemme, hvor Mette Frederiksens regering fastholder en lang række tunge begrænsninger, selv om smittetallet og indlagte er stærkt faldende.


Guvernør : Der er styr på tingene

Med de minimale begrænsninger skulle man måske også tro, at stater som Iowa var kommet i meget store problemer med spredningen af corona. Men nye tal fra delstaten viser, at det er gået den stik modsatte vej.

Tvært i mod har antallet af personer testet positive de seneste måneder været så stærkt faldende, at det kun drejer sig af omkring 4.5 procent. Det på trods af, at langt flere end tidligere er blevet testet. Iowa er langt fra enestående i USA i forhold til en reelt restriktionsfri genåbning, uden at der efterfølgende er sket en stor stigning i smitten. Det har fået en række andre amerikanske stater til allerede nu at varsle, at de mest indgribende restriktioner bortfalder indenfor en meget overskuelig fremtid.

I New Hampshire har de allerede fjernet kravet om at bære mundbind, ligesom det fredag overfor NBC lød fra statens governør Chris Sununu, at det fra den 7. maj er slut med alle andre restriktioner. Det skyldes ifølge den republikanske guvernør, at det ikke kun er smitten der er lav – det samme er antallet af indlagte.

Det er ikke kun i Danmark, at politikere og sundhedseksperter har advaret mod genåbningerne. Således har præsident Joe Biden tidligere udtalt, at det ville være uansvarligt, hvis det skete på samme måde som i Iowa.