Fortæller politiet hele sandheden om Men In Black-demonstration? Video giver svaret

Hvor mange deltog ved weekendens Men In Black-demonstration? Det er det store spørgsmål, da deltagerne i dén grad bestrider de oplysninger, som politiet er kommet med.

Lars Bjørknæs,

13/04/2021

600 deltagere.

Sådan lød vurderingen fra Københavns Politi overfor blandt andet Ritzau, da ordensmagten lørdag gjorde status over, hvor stor opbakningen til den seneste Men In Black-demonstration havde været. Antallet var dog alligevel tilstrækkeligt stort til, at vicepolitiinspektør Paw Kaltoft overfor Ekstra Bladet oplyste om trafikale problemer i forbindelse med demonstrationen.

De seneste dage har vi på 180grader.dk været i kontakt med en række deltagere ved lørdagens demonstration, der alle har det til fælles, at de af den ene eller anden årsag, ønskede at bruge lejligheden til at lufte deres utilfredshed med regeringens coronarestriktioner.

Fra aktivisternes side har der ensidigt lydt forundring over, hvorfor politiet har sat antallet af deltagere så lavt, som tilfældet er. En af dem vi har talt med på 180grader.dk er Mohammed Kiwan, som har deltaget ved en lang række af demonstrationerne afholdt af Men In Black.


Aktivist: Vi var flere tusindende

Ifølge Mohammed Kiwan er det svært at sætte tal på, hvor mange der præcist deltog ved lørdagens demonstration. Men han anser antallet for at være sat næsten påfaldende lavt af politiet :

- Mit gæt er, at der var mellem 4.000 og helt op mod 6.000. Det bygger jeg på de oplevelser jeg har haft, når jeg har været til fodboldkampe og koncerter.

Mohammed Kiwan fortæller samtidig, at han anså demonstrationen for at have meget stor opbakning :

- Da vi gik på ruten, var det som en folkefest. Folk hang ud af vinduerne, og nogle sluttede sig til os. Unge som gamle vinkede til os, helt almindelige borgere. Jeg tror at det her, det bliver rigtig stort.


Bedøm selv: Hvor mange deltog ved Men In Black-demonstrationen

På trods af Mohammed Kiwans opfattelse, fastholder man fra Københavns Politis side, at der alene kun var omkring 600 deltagere i demonstrationen.

Det fremgår af en email sendt fra Københavns Politis kommunikationsafdeling til 180grader.dk :

- Ved demonstrationer og lignende er det indsatslederen på stedet, der foretager et skøn over antallet af deltagere. Klokken cirka 19.30 vurderede indsatslederen, at der var ca. 600 personer i demonstrationen.

Hvem af parterne der har ret, kan du selv være med til at vurdere blandt andet på baggrund af videoen, du kan klikke på over denne artikel. Den er optaget via Facebook-live og efterfølgende stillet til rådighed for 180grader.dk af fotografen, der ønsker at være anonym. Videoen viser anslået omkring halvdelen af de deltagere, som først på aftenen deltog i Men In Black-demonstrationen den forgangne weekend.

På 180grader.dk har vi efter bedste evne forsøgt at optælle antallet af deltagere, som kan ses i videoen. Vores vurdering er, at den viser mellem 1.500 og 2.000 deltagere. En række andre videoer fra demonstrationen vi har gennemset her på 180grader.dk, viser mindst et tilsvarende deltagerantal.