Faktatjekkere, kæmpe medier og Facebook brugte forsker fra Wuhan-laboratorium som sandhedsvidne for at coronavirusen ikke stammede derfra

Verdens største medieplatforme gjorde brug af forsker, der beskyldes for at være alt for tæt på begivenhederne forrige år i Wuhan.

Lars Bjørknæs,

05/06/2021

Stammede coronavirussen fra flagermus overført til mennesker, eller var det i stedet en virus fra et laboratorium i Wuhan i Kina, der blev sluppet løs og efterfølgende skabte den verdensomspændende pandemi? Det sidstnævnte var indtil for nylig en konspirationsteori, som specielt Facebook slog hårdt ned på.

Men efter blandt andet en række emails til og fra Anthony Fauci, der kan anses for at være den amerikanske udgave af Søren Brostrøm, er blevet offentligt tilgængelige, er teorien om et uheld i Wuhan ikke længere kun konspiration. Det skyldes at der i de offentliggjorte emails er en egentlig diskussion om, hvorvidt pandemien er menneskeskabt med udgangspunkt i et Wuhan-laboratorium, hvor der netop blev forsket i denne type af virussygdomme. Vel og mærke en korrespondance, hvor Anthony Fauci åbenlyst taler seriøst om, hvorvidt kineserne bevidst eller ubevidst slap virussen løs.

Afsløringer der kommer i forlængelse af, at også direktøren for EcoHealth Alliance, lægen Peter Daszak, er under stadigt stigende beskydning for at have tilbageholdt informationer omkring arbejdet på Wuhan- laboratoriumet, for efterfølgende at blive brugt som afgørende kilde for ikke kun såkaldte uafhængige faktatjekkere, store medier som CNN, men også så Facebook kunne sanktionere brugere, der ikke var enig i den officielle forklaring omkring overførslen af corona fra flagermus til mennesker.

Brugen af Peter Daszak er sket på trods af, at han i en video fra maj 2020 fra Washington Posts faktatjekkere fortalte, at virusser fra Wuhan-laboratorium kan skabe en verdensomspændende pandemi. En vurdering han må anses for at have førstehåndsviden om, fordi han tidligere har arbejdet for netop det kinesiske laboratorium. Alligevel er han efterfølgende blevet anvendt af store medier som eksempelvis CNN som ekspert i forhold til, at virussen ikke kunne komme fra Wuhan-laboratoriumet. På samme måde som også Science Feedback, der anvendes af Facebook til faktatjek, gjorde brug af Peter Daszak i forhold til at afvise teorien om, at coronaen var startet i et laboratorium.

Forhold der er med til at gøre, at Peter Daszak beskyldes for et markant dobbeltspil. Overfor America Reports udtaler lægen Nicola Spahier således, at Peter Daszaks deltagelse som ekspert virker særdeles påfaldende. Eksempelvis i forhold til, at det ville være et alvorligt slag mod englænderens firma, hvis der var hold i beskyldningerne mod forskerne fra Wuhan.