Bag smittetallene : Tidligere ghettoer er hotspots for coronasmitte

Indenfor de seneste år er en række belastede boligområder blevet fjernet fra Ghettolisten, efter skiftende regeringer har ændret på dens definitioner. Ser man på fjernede bydele, synes der at være en sammenhæng med den aktuelle coronasituation.

Lars Bjørknæs,

08/03/2021

Ishøj, Fredensborg, Høje-Taastrup, Kolding og Glostrup skarpt forfulgt af Vejle.

Det er de kommuner, hvor der i øjeblikket er den største spredning af coronasmitte, hvilket blandt andet har medført, at embedsmænd i disse dage går fra dør til dør, for at forsøge at få så mange som muligt til at lade sig teste.

Men bag samme kommuner gemmer sig, at de enten har haft eller har store sociale boligbyggerier på den såkaldte Ghettolisten. En årlig opgørelse over bydele, hvor der er store sociale problemer – først og fremmest i forhold til, hvor mange personer af ikke-etnisk dansk oprindelse der ikke er i arbejde.

Der er samtidig tale om en liste, som igennem de seneste år har fået færre og færre medlemmer. Aktuelt er kun 15 boligområder opført på listen, hvilket er langt færre end for blot få år siden. Det skyldes kriterierne, skifterende regeringer har opstillet for at give områderne det lidet flatterende ghettostempel.


Nye definitioner fjernede en række ghettoer i coronaramte kommuner

Det har omvendt også betydet, at en række af områderne med store aktuelle corona-problemer, ikke længere har bebyggelser på Ghettolisten. Det drejer sig eksempelvis om Fredensborg Kommune, hvor Nivåhøj tidligere havde ghettoprædikatet.

Det samme gør sig gældende for Ishøj Kommune, der ved den seneste offentliggørelse af Ghettolisten ikke var repræsenteret. Men det var eksempelvis tilfældet i 2017, hvor Vejleåparken blev anset for et så belastet boligområde, at det blev omtalt som en ghetto. Samme problemstilling findes i Kolding Kommune, som aktuelt ikke er at finde på regeringens ghettoliste. Men det var koldingenserne i 2017, hvor både Munkebo og Skovvejen/Skovparken havde prædikatet. Selv om Vejle Kommune er blandt Danmarks rigeste, har også den alligevel tidligere stået opført på Ghettolisten. Det via Løget By, som blandt andet rummer en stor afdeling af Arbejdernes Andels Boligforening.

De ændrede definitioner har medført, at Høje-Taastrup Kommune som den eneste med de aktuelt største problemer med coronasmitte, er at finde på Ghettolisten. Det i kraft af Tåstrupgård, som i disse år gennemgår en større renovation. Det betyder blandt andet nedrivning af boligblokke, for at gøre plads til mere moderne byggerier.