Uddannelsesloft – hvad nu?

Grundet uddannelsesloftet gør det valget om den videregående uddannelse sværere. Hvis der ikke vælges rigtigt første gang, kan det have konsekvenser for dit senere erhvervsliv, hvis du ikke kan omuddanne dig til det du går og drømmer om. Det handler derfor om at følge sin nuværende mavefornemmelse og ikke koncentrere sig så meget om fremtiden med spørgsmål så som; hvad hvis? Hvad så når? Herunder får du nogle tips til at vælge den rette uddannelse.

Claes Kirkeby Theilgaard,

23/01/2020

Dine interesser 

Du skal sætte dig til at tænke på alle de ting, som gør glad. Det kan være svært at fokusere på alt det positive, så hvis du ikke føler, at noget gør dig ekstraordinært glad, så prøv at tænke på alt det som du ikke kan lide. På den måde bruger du udelukkelsesmetoden og kan nemmere komme frem til det du i virkeligheden ønsker. Det kan være du elsker børn eller at hjælpe andre mennesker, som har brug for en hjælpende hånd, så kan det være du skal overveje at søge ind på pædagoguddannelsen. Her er der også muligheden for at specialisere sig, så du blot får ekstra kompetencer og mere eftertragtet. 

Hvilken arbejdsidentitet vil du have? 

Der findes mange former for arbejdsidentiteter. Vil du tjene penge for at kunne bruge dem i din fritid og er det den eneste grund til du arbejder? Eller ønsker du at arbejde døgnet rundt fordi sætter en dyd i at fordybe dig og skabe noget selv? Dette er vigtige overvejelser, når du skal vælge uddannelse. Hvis du ikke er klar på et meget tidskrævende arbejde, så er du det nok heller ikke på selve uddannelsen. Overvej derfor om du skal have en kort, mellemlang eller lang videregående uddannelse. Det er også overvejelser om studiemiljø der er vigtige. Er du til en erhvervsfaglig uddannelse, hvor det handler om håndelag, eller er du til at læse mange tusinde sider om ugen? 

Tænk på jobmulighederne 

Det er meget forskelligt fag til fag, hvor stor efterspørgslen er på netop den profession. Du kan være taktisk og gå efter de jobs, hvor der mangler arbejdskraft, således undgår arbejdsløshed efter endt uddannelse. Dog skal du gøre, hvad du føler for. Nogle af de uddannelser, hvor der er højst jobsikkerhed er antropologi og filosofistudiet. Er det dette du brænder for, så læs det alligevel. I dag er det ”nemt” at starte virksomhed, det handler blot om at være kreativ med sit fag. Er der ingen jobmuligheder, så må du selv skabe dine jobmuligheder.