Støt stigning på næsten hele boligmarkedet

Alexander Hansen,

23/12/2020

De seneste år har budt på mange historier om prisflugt på boliger, særligt i hovedstaden. Og noget tyder på, at selvom coronavirusset har smittet af på dansk økonomi, så er det ikke tilfældet på boligmarkedet.  Ifølge Boligsidens markedsindeks oplevede 68 af landets 98 kommuner i oktober i år prisstigninger, sammenlignet med oktober 2019. Samtidigt var den gennemsnitlige kvadratmeterpris den højeste i indeksets historie. Det skaber tryghed for de boligejere, der måtte være økonomisk pressede af coronakrisen. Men det skaber også muligheder for at profitere på den matrikel, man ellers kalder sin egen. 


Skyhøj kvadratmeterpris – Men hvorhenne? 


Det er som sagt ikke i alle landets kommuner, at boligpriserne er steget det sidste år. I 15 kommuner er de faktisk faldet. Derfor bør potentielle boligsælgere også orientere sig om tendenserne i lokalområdet, før man prøver at tjene penge på barndomshjemmet. 

Hvis du gerne vil have en vurdering af din storkøbenhavnske bolig, så kan du forhøre dig hos en Ejendomsmægler i Brønshøj


Ved salg af bolig bør du have in mente, at der kan være forskellighed i prisstigningerne. Priserne på ejerlejligheder vokser ikke i samme tempo som priserne på huse. Det er derfor også muligt at flytte inden for det samme område, til de samme antal kvadratmeter, og samtidigt tjene et overskud. 


Skal sommerhuset sælges? 


Købte man sommerhus for et år siden, står man med garanti også med et smørret smil indimellem. Med en gennemsnitlig stigning på 14,4% Fra oktober 2019 til oktober 2020 har sommerhusene oplevet den absolut største prisstigning på boligmarkedet. Og det gælder næsten hele landet. 


Det kan hertil nævnes, at sommerhuse i nabolandet Sverige ikke har oplevet samme prisstigning, om end en prisstigning. Samtidigt er prislejet for svenske sommerhuset også noget lavere, sammenlignet med de danske. Lige så vel er ejendomsbeskatningen også lavere. Der kan både være penge at spare OG at tjene, ved at lade de hyggelige fridage gå i den svenska skog. 


Skal dit sommerhus vurderes? Med en Ejendomsmægler i Glostrup kan du få en præcis vurdering af sommerhuset i både hovedstadsområdet og nær Roskilde.


Hvordan hjælper prisstigningerne dig som ejer? 


I og med at en bolig stiger i værdi, ejer man som ejer ”mere” i boligen, end hvad boliglånets afskrivning ellers måtte tale for. Har man lånt 3 mio. til en bolig, der nu er 4 mio. hver, har man altså reelt ”tjent” 25% af den samlede værdi. 


Selvom du ikke vælger at sælge boligen, kan dette give god luft i økonomien. Coronasituationen taget i betragtning kan mange boligejere med rette ånde lettede op, med nyhederne om stigningerne i boligpriserne. 


Staten har dog også en interesse i stigende boligpriser. Via ejendomsskattebilletten indkræves en fast procentsats af ejendomsværdien årligt. Nominelt vil denne skat jo i sagens natur stige, når ejendomsværdien stiger. 


Der har ikke været meget at glæde sig over i det herrens år 2020. Men for de danske boligejere har der ikke været grund til sure miner den sidste tid. Lad os håbe, at den tendens smitte til andre aspekter af samfundet i fremtiden.