Sådan realiserer du drømmen om et nyt hus

We Digitize,

21/04/2021

Om du kommer fra lejlighed og vil udvide og prøve at eje selv, eller om du blot trænger til forandring og nye muligheder – så er det ikke altid nemt at finde drømmeboligen. Ja, måske det er i forbindelse med boligsøgning at ordsproget ”som at finde en nål i en høstak” opstod? Flere leder i mange år efter drømmeboligen. Ofte er det fordi de ikke har deres reelle ideer om, hvad boligen skal indeholde. Boligpriserne stiger hastigt i det meste af landet og dette kan gøre det endnu svære at finde drømmeboligen til en drømme-pris. Herunder får du en lyn-guide til, hvad det vil sige at købe et hus, men også hvad det kræver af dig som køber.

Overvejelser inden du køber hus

Grunden til, at det er så svært at finde drømmeboligen er, at det er et rigtigt stort og vigtigt køb. Derfor er det så vigtig med den rette ”mavefornemmelse” og at du er sikker i dit køb. Du skal gøre dig klare tanker om, hvad huset skal indeholde. Hvad dine must haves? En af de store – er det beliggenheden eller huset, som er det vigtigste? Tit sparer du en masse penge ved at rykke dig en smule fra din drømmebeliggenhed, således du får meget mere hus for pengene. Ligeledes skal du overveje, hvor mange penge du er villig til at give. Selvom banken giver grønt lys for 3 mio., vil du så bruge dem alle, eller skal der også stadig være penge til rådighed for anden glæde?

Hvad koster et lån til mit drømmehus?

Det kommer meget an på, hvilket slags lån du vælger at gå med, men også hvo mange penge du selv har til rådighed for en udbetaling. Når du skal købe et hus, så skal du selv kunne betale 5 pct. Af den samlede købssum. Er det, det ”eneste” du har, så skal du i banken og låne. Det bedste er i virkeligheden at komme udenom banken og stryge lige direkte til realkreditlånet. Dette kræver dog, at du har 20 pct. Af den samlede købssum. Dvs. at de første 15 pct. Skal du låne i banken. Vær altid opmærksom på renterne, så lånet ikke koster dig for meget. Som udgangspunkt, er det bedste at have lån et sted.

Det perfekte lån til forudsigeligheder

Når du har købt og eventuelt sætter i stand, så opstår der ofte uforudsigeligheder, som ikke fremgik af tilstandsrapporten, eller blot ting, som ikke har været til at se. Disse ting kan ende med at blive nok så dyre og har du brugt hver en krone, så er et forbrugslån den perfekte mulighed. På websteder som Forbrukslån finder du en oversigt over gode og sikre forbrugslån til det behov, som kan opstå. Med et forbrugslån kan du låne op til 300.000 kr. Det nemme ved dette er, at så snart din ansøgning er blevet godkendt, da lander beløbet hos dig indenfor blot 3 hverdage. Læs mere om forbrugslån på Resursbank.dk .

Ejerbolig eller andelsbolig?

Er du ikke helt klar til det store spring mod at eje dit helt eget? Så kan en andelsbolig være vejen frem. Der kan dog både være for og imod ved begge dele. Det gode ved at købe noget, altså eje, er at du kan gøre brug af det føromtalte realkreditlån, som er billigere end et banklån. Derudover, så kan du også låne flere penge til en ejerbolig. Dog er det billigere at købe en andelsbolig og nogle af uforudsigelige udgifter, som kan opstå, kan være billigere fordi du er med i en ejerforening. Ved andelsboligen bliver lånet dog dyre, da du kun kan tage et banklån.

Det skal du se efter i et hus

Når du er kommet så langt, at du er begyndt at gå til fremvisninger på dit hus, så skal du have øje for mere end plantegningen og husets udtryk, selvom dette også har meget at sige. Hvis du før har haft svært ved at finde den rette bolig, så skal du kunne se mulighederne. Kan der væltes en væg, så I får det ønskede køkken-alrum, eller kan der laves et ekstra værelse? Har du først fået blik for dette, så vil du se, at der pludseligt er kommet langt flere boliger i spil. Endvidere er det en god ide at få en boligsagkyndig med ud for at se på huset. Dette vil I dog mest gøre brug af ved 2. eller 3. fremvisning på huset. Denne hjælp er guld værd, hvis I ikke selv har blik for det håndværksmæssige. Den boligsagkyndige kan hjælper dig med at se eventuelle fejl og mangler, samt hvad de ting vil ende med at koste for at renovere. 

Alt det praktiske

Når du køber et hus, er der mere end selve købet der er vigtigt. Der er meget papirarbejde, som skal ordnes derudover. Læs altid både tilstandsrapporten og ejerskifteforsikringen grundigt igennem. Dette kan hjælpe dig til at forudse de problemer der kan opstå. Ligeledes kan det også hjælpe dig til, at få afslag i prisen. Sidst men ikke mindst, så skal du have tegnet nogle forsikringer, som dækker dig, hvis uheldet skulle opstå. Som husejer, er de vigtigste din husforsikring og din indboforsikring.