Sådan kommer du økonomisk sikkert gennem julen

Alexander Hansen,

08/12/2020

I Danmark bruger vi en hel del penge i julen. Kolde og mørke december giver os behov for at være ekstra gavmilde med pengepungen og forkæle os selv og andre lidt mere. 


Det betyder ekstravagante gaver, ture til tyske julemarkeder, dyre rødvine, luksuriøse julemiddage med alt tilbehør og meget andet. Alt dette tilføjer sætter selvfølgelig sit præg på økonomien, hvilket gør december til en iøjnefaldende dyr tid for den typiske dansker. 


Uanset om du har et stort eller lille budget, så er det nødvendigt at være økonomisk klog gennem julen. Dette forhindrer dig i at sprænge dit budget, samt at du får økonomiske tømmermænd i januar.


Læs mere om, hvordan du kommer økonomisk sikkert gennem julen nedenfor.


Lav et julebudget


Når du skal lave et fornuftigt julebudget, skal du starte med at finde ud af, hvor meget du vil eller har råd til at bruge denne jul. Det kan eksempelvis være at du ved at der kommer nogle større udgifter, såsom en udskiftning af bilen, nyt køkken eller køb af vielsesringe og forlovelsesringe til par. Disse nødvendige udgifter skal der altså være plads i budgettet til at håndtere, på trods af det jul.


Når du har fundet ud af, hvor mange penge der er at gøre godt med gennem julen, kan du budgettet i kategorier. Disse kunne være eksempelvis være gaver, mad, dekorationer og sociale arrangementer. 


Du er altså nødt til at have et klart budget, før du ved, hvor meget du kan tillade dig at bruge på de forskellige kategorier. 


Start i god tid med julegaverne


Mange venter med at gå i gang med at købe julegaver til sidste øjeblik. Dette betyder at du kommer til at skulle kæmpe dig gennem kæmpe skarer af frustrerede julekøbere, samt risikere at de gaver som du ønsker at købe, bliver udsolgt, eller at der bliver sat dyre leveringsgebyrer på i sidste øjeblik. 


At gå sent i gang med julegaveindkøbene giver dig lidt eller ingen tid til at shoppe. At starte tidligt giver dig derimod masser af tid til at se de bedste tilbud og købe gaver til eksempelvis Black Friday. 

Og hvem vil ikke gerne have en fyldigere strømpe til færre penge. 


Køb færre julegodter


Det kan godt være at det virker fristende at fylde indkøbskurven med julegodter, når du er nede at handle, fordi: ”det er jo kun jul én gang om året”, men det ender ofte ud i en overdåd af dyre julegodter, som der skal kæmpes en brag kamp, for at nå at spise.


Og selvom der måske er plads i budgettet til at købe en given mængde, så er der måske ikke behov for det. De fleste bliver forkælet rigeligt gennem december måned, så det er okay at skære lidt ned på sukkerindtaget nogle dage. 


Alternativt til meget af det dyre juleslik, kan du også lave en hel del julegodter selv. Eksempelvis kan hele familien, holde en julebagedag, hvor der bages julesmåkager, hjemmelavet marcipan og nougat og trilles dadelkugler. 


Du kan spare utrolig mange penge på selv at lave mange af julegodterne, fremfor at købe en masse dyr schweizisk chokolade. Desuden har du muligheden for at lave nogle lidt sundere variationer af julegodter, så det ikke bliver nær så hårdt at komme de ekstra julekilo til livs, på den anden sidste af nytår, når alle julefrokoster er færdige.


På den måde har du én ting mindre at bekymre dig om, når du også skal tjekke din bankkonto i januar måned, for at se hvor julen blev i år.