Ny boligaftale - hvordan kommer den til at påvirke dig?

Flertal i Folketinget indfører ny boligaftale - hvordan kommer den til at påvirke dig?

We Digitize,

13/02/2020

Regeringen indgik torsdag d. 30. januar 2020 den længe ventet boligaftale, som skal være med til at gribe ind over for især udenlandske boligspekulanter, der renoverer lejeboliger i København, hvorefter de sætter huslejen markant op. Dette rammer mange bolig-lejere, da de ikke længere har råd til at blive siddende i den nyrenoverede bolig. Den nye lov medfører en karensperiode på fem år, hvilket betyder at udlejeren først må hæve lejeprisen på boligen fem år efter renoveringen.


Regeringens oprindelige udspil var med en karensperiode på ti år, men gennem forhandlingerne blev den skærpet til fem år. Dog mener Boligministeren, Kaare Dybvad (S), stadigvæk, at aftalen vil være med til at bremse de udenlandske kapitalfondes virke i lejeboligmarkedet. Markedsøkonomer har desuden vurderet, at karensperioden på fem år er nok til at formindske udenlandske opkøbere af lejeboliger, og derfor mener Kaare Dybvad, at det ikke har så stor betydning, at perioden er blevet formindsket med fem år.


Læs mere om fordele og ulemper ved den nye boligaftale

De seneste år har udenlandske kapitalfonde opkøbt adskillige billige lejeboliger i Københavnsområdet. Efter købet renoverer de boligerne efter boliglovens paragraf 5, stk. 2, som gør udlejer ikke længere kan sætte huslejen op før efter fem år. Har du lyst til selv at renovere din egen bolig og har du brug for rådgivning, så kontakt byggerådgivning i København. Selvom den nye aftale er i hus, så kommer det ikke til at påvirke dig, der ønsker at renovere din egen lejlighed. Du skal dog være opmærksom på, hvis du vil renovere din udlejningsbolig, at der nu er et krav om vurdering af lejlighedens stand før en modernisering, hvilket skal dokumenteres ved en besigtigelse fra huslejenævnet.

Derudover er der også en masse fordele med den nye boligaftale for lejere, fordi der blandt andet er kommet et forbud mod ”flytte-penge”, hvor udlejer tilbyder lejer penge for at opsige eller fraflytte sit lejemål. Desuden vil den nye boligaftale modvirke fupmoderniseringer, hvor der bliver udskiftet boligelementer til nyere installationer alene for at opfylde et vis beløbskrav, så lejen kan hæves.