Er dine vinduer ramt af råd eller svamp?

Herunder kan du læse mere om de almindelige konsekvenser, hvis dine trævinduer bliver ramt af råd eller svamp.

We Digitize,

26/02/2020

Hvis dine trævinduer ikke bliver vedligeholdt, er der stor risiko for, at de bliver ramt af enten råd eller svamp. Begge dele ødelægger dine vinduer, og de kan i værst fald reducere vinduernes levetid betragteligt.

Du er fri for disse bekymringer, hvis du har vinduer i plast, men mange foretrækker stadig trævinduer. Det skyldes primært trævinduer har en flottere profil.

Herunder kan du læse mere om de almindelige konsekvenser, hvis dine trævinduer bliver ramt af råd eller svamp. Derudover får du også nogle gode råd, som kan hjælpe dig, hvis skaden er sket.


Forskellen på råd og svamp

Råd og svamp nævnes ofte på sammen, og det kan lyde, som at de er den samme ting. Det er dog langt fra sandheden, og der er stor forskel på, om dine vinduer er ramt af råd eller svamp.

Råd skyldes bakterier, som nedbryder træet på dine vinduer. Denne nedbrydning går relativt langsomt, og råd udviklet sig ofte over flere år, før det bliver alvorligt.

Svampeskader opstår, når træværket bliver angrebet af trænedbrydende svampe. Denne type af skader udviklet sig normalt hurtigt, og derfor er det vigtigt at reagere hurtigt, hvis du får mistanke om, at dine vinduer er ramt af svamp.

Det er muligt at teste, om trævinduer er ramt af svamp eller råd. En test koster normalt under 1.000 kroner, så i mange tilfælde kan det være en god idé bare at udskifte det skadede træværk.


Sådan tjekker du dine vinduer

Du kan selv tjekke dine vinduer for råd og svamp, og det er noget, som alle husejere bør gøre mindst én gang om året.

Det er nemt at tjekke vinduerne, og du skal blot bruge en spids skruetrækker og lidt omhu. I første omgang bør du lave en visuel kontrol af vinduerne, hvor du især holder øje med misfarvninger og skjolder, som kan tyde på, at træet er angrebet.

Dernæst bør du undersøge kvaliteten af træværket ved forsigtigt at presse spidsen af skruetrækkeren ind i træværket. Træet skal helst være hårdt, og det er et tegn på nedbrydning, hvis spidsen kan presses mere end 3 millimeter ind i træværket.

Hvis spidsen af skruetrækkeren kan presses mere end 6 millimeter ind i træet, er det et tegn på, at træet er hårdt angrebet af råd.


Renovation eller udskiftning

Du bør overveje enten at renovere eller udskifte dine vinduer, hvis de er hårdt angrebet af svamp eller råd. Hvilken løsning som er bedst, er dog i høj grad afhængig af skadernes omgang.

Hvis mere end 50% af træværket bærer præg af råd eller svamp, er det en god idé at udskifte dem. Det samme er også tilfældet, hvis vinduerne generelt er gamle og snart trænger til udskiftning for at blive mere energivenlige.

Du kan finde eksempler på nye vinduer på https://www.bedst-billigst.dk/vinduer/. Her kan du få en idé om priserne på nye vinduer. Vinduer vil altid være en investering, men priserne er ikke nær så høje, som for bare ti år siden.

Husk også på, at det sjældent er nødvendigt at udskifte vinduerne øjeblikkeligt, selvom de er ramt af råd. Det betyder, at du kan forberede dig praktisk og økonomisk på renoveringen.


Undgå svamp og råd med rettidigt vedligehold

Hvis spidsen af skruetrækkeren kun kan trænge få millimeter ind i træet, er der næppe tale om et hårdt angreb af råd eller svamp. Det betyder, at vinduerne endnu ikke er kompromitteret, og derfor er det ikke nødvendigt med udskiftning eller renovation endnu.

Du kan mindske eller forhindre skader ved at være omhyggelig med vedligehold af dine trævinduer. Det betyder, at vinduerne skal have træbeskyttelse, men derudover er det også vigtigt, at du bruger den rette type af træbeskyttelse. Selv små revner i malingen kan gøre det muligt for fugt at trænge ind i træet, og så kan der begynde at opstå råd og svamp.

Det er nemt at passe godt på sine vinduer, og du skal blot huske at holde øje med dem. Det tager desværre tid at male vinduer, men på en dejlig sommerdag er det ikke slemt arbejde, så hop i malertøjet og forlæng levetiden på dine vinduer.