Derfor skal du være opmærksom, når du er på tur i skoven

180Graders Redaktion,

04/05/2020

Der er ikke noget bedre end at tage en tur i skoven med hele familien. Der er noget helt særligt ved at opholde sig i naturen og blive i et med den verden, vi fra naturens hånd er lavet til at bo i. Det er også meget lærerigt at have sine børn med i skoven, for her kan de lære om en hel masse forskellige planter, dyr og tilstande, som de ikke kender, hvis de kun ser byen. 

Men det er ikke altid kun sikkert at opholde sig i skoven. I Danmark har vi nærmest ikke nogle farlige dyr i skoven, men hvis du er i skoven i andre lande, er det vigtigt at huske på, at der her godt kan være farlige dyr, som du skal holde øje med. 

Tægen er det farligste lille dyr

Du kender muligvis til skovflåten, som vi i Danmark har rigtig mange af. De er små og svære at få øje på, og så er de enormt glade for både dyr og mennesker. Det er ikke til at mærke, hvis man har en skovflåt siddende et sted på kroppen, men det er en rigtig god idé at tjekke sig selv og familien efter for skovflåter, når man har været i skoven. 

Skovflåten sidder og suger blod, og det er i sig selv egentlig ulækkert nok, men samtidig kan den også bære flere forskellige sygdomme, som du kan komme til at lide af, hvis flåten sidder på dig. Heldigvis kan du faktisk blive vaccineret for TBE - tick-borne encephalitis, der på dansk kan oversættes til flåtbåren hjernebetændelse. 

Dette er en farlig og meget ubehagelig sygdom at få, og derfor er det fantastisk, at der findes en vaccine, der kan gøre, at du ikke bliver syg med TBE. Det betyder, at det er rigtig smart, hvis du får denne vaccine, hvis du opholder dig meget i skoven sammen med din familie. 

Du skal have vaccinen, hvis du har fundet en flåt på kroppen, da TBE – modsat eksempelvis borrelia, der også smittes via flåter – smitter med det samme. Her skal du have tre vaccinationer mod TBE, og vaccinen vil så holde op til fem år. 

Beskyt dig selv mod skovflåter 

Men hvordan kan du beskytte dig for disse små væsener? Det er en rigtig god idé at sørge for at have langærmet tøj på, når du går tur i skoven. På den måde har du ikke lige så meget bar hud, som flåten kan hoppe på, og samtidig passer du også på mod skarpe grene og sådan. 

Husk at tjekke alle steder på kroppen efter flåter – de kan også sidde i hovedbunden og sågar i navlen.