Cannabis-trenden tramper fortsat fremad i 2021

Alexander Hansen,

17/02/2021

Dette indhold er sponsoreret 


Du kender sikkert til cannabis. Selvom mange stadig forbinder cannabis med euforiserende stoffer, der skader eller har en skadende indvirkning på kroppen, har synet generelt set ændret sig. Cannabis er i løbet af de sidste år ikke kun blevet til et velkendt middel til privat forbrug men har også vundet sin popularitet i sundhedssektoren. Eksempelvis produceres der både produkter som Cannabis olie, cannabis kapsler, medicinsk cannabis og meget mere.    Men hvad er cannabis egentlig og hvorfor er det så populært? 


Hvad er cannabis?


Der findes forskellige arter af cannabis slægten, der varierer i udseende og aktive indholdsstoffer. Dette er arterne Cannabis Sativa, Cannabis Indica og Cannabis Ruderalis som i Danmark går under det vi kalder for hampplanterne. Cannabis slægten indeholder både psykoaktive og ikke-psykoaktive substanser der også kaldes for cannabinoider. Mængden af de forskellige substanser afhænger af hvilken art af cannabis der er tale om. Den mest kendte af disse er tetrahydrocannabinol, også kendt som THC. Det er dette som er ulovligt og skyldes at mange forbinder cannabis med et euforiserende stof der har en negativ indvirkning på kroppen. En anden cannabinoid er det der kaldes for industriel hamp eller CBD. CBD er ikke et euforiserende stof og anvendes derfor typisk til fremstilling af CBD-produkter der ikke er receptpligtige. Det er netop disse produkter der har bidraget til en ny form for popularitet for cannabis. 



Ny form for popularitet

  

Grunden til at CBD-produkterne har ændret synet på cannabis og samtidig vundet en ny popularitet blandt forbrugere, skyldes blandt andet at de har en lindrende effekt på forskellige typer af smerter. Produkterne har positive virkninger, som at dæmpe kvalme og opkast, angst, PTSD, smerter forbundet med gigt eller kræft  og meget mere. Derfor er cannabis blevet et endnu større taleemne i samfundet end det nogensinde har været.

Populariteten skyldes også, at det er blevet lovligt i Danmark at dyrke cannabis og producere CBD-produkter - dog under strenge forhold. Uanset hvilken slægt af cannabis man ønsker at dyrke, skal der ansøges om tilladelse. Myndighederne udfører derudover også løbende kontrol over de marker som planterne dyrkes på. Dette betyder, at forbrugerne udviser større tillid til producenterne og er mere trygge ved at købe produkterne.

Også i sundhedssektoren benyttes cannabis-produkter som medicinske hjælpemidler mod smerter og sygdomme blandt patienter. Medicinsk cannabis udskrives dog kun som recept, da det både kan indeholde THC og CBD. I Danmark er der godkendt to typer for medicinsk cannabis - lægemidlet Sativex® og lægemidlet Epidyolex®. Midlerne udskrives primært til patienter med multiple sklerose eller patienter der lider af epilepsi. Med de forskningsmæssige fremskridt i forbindelse med ikke-receptpligtige og det medicinske cannabis, er der ingen tvivl om, at trenden fortsætter fremad i 2021.