Auktionens leksikon: Hvad er op og ned i auktionens verden?

Dette indhold er sponsoreret Auktioner har i de seneste år oplevet en slags anden guldalder. Auktionen er jo som bekendt en gammel tradition, som kan spores mange år tilbage. Langt før nettets indtog i verdens hjem og bevidsthed var auktionshuset det sted, man tog hen for at besigtige og forhandle om de ting, man satte pris på.

We Digitize,

20/03/2020

Den hurtigt talende auktionarius er en legendarisk skikkelse i manges opfattelse af, hvad en auktion går ud på. Egenskaber som disse er i de seneste år blevet hyldet og fundet frem igen, blandt andet på fjernsyn, hvor flere programmer omhandler at sælge videre, sælge brugt og byde højt. 


Her kommer en guide og en introduktion til dem, der enten vil vide mere om auktioner, eller måske endda ønsker selv at afholde en af slagsen, i både mindre eller større format.


Auktionstyper

Inden for auktionens verden findes der mange forskellige slags auktioner. Det er vigtigt at sætte sig ind i alle detaljerne og mulighederne i denne verden, før man beslutter sig for, hvilken type auktion man ønsker at holde. Selvfølgelig kan meget forskelligt sælges til en auktion, det kan være malerier, ure eller måske endda en veteranbilauktion. Men alle disse forskellige ting kan sælges på forskellige måder. Her er de mest almindelige typer for auktioner. 


En engelsk auktion: en engelsk auktion er den mest klassiske og mest kendte form for auktion. I dette format byder forskellige deltagere mod hinanden. Det er den form de fleste kender fra både film og tv og fra virkeligheden. Den er meget benyttet af mange forskellige slags auktioner. Buddene stiger i denne form hver gang et bud kommer ind. Det højeste bud vinder selvfølgelig varen. 


En hollandsk auktion: en hollandsk auktion er meget utraditionel og her begynder budgivningen ved en meget høj pris. Prisen bliver herfra lavere og lavere, og man bevæger sig altså nedad i pris. Prisen bliver ved med at blive lavere indtil en deltager accepterer det bud, der senest er blevet nævnt. Det er en anderledes måde afholde en auktion på, og kan også være en del frustrerende for sælgers side.


En auktion med minimumsbud: en auktion med minimumsbud er egentlig en slags måde at gøre den klassiske engelske auktion mere attraktiv og bedre stillet for sælger. Det er nemlig sådan, at man fastsætter et minimumsbud på forhånd, før man præsenterer at nu vil budrunden gå i gang. Dermed kan sælger altså sikre sig, at en vare ikke går til total underpris.


Hvad kan man sælge?

På en auktion er der muligheder for at sælge alt mellem himmel og jord. Mange auktioner foregår i dag på et hverdagsniveau, hvor den almene dansker også kan være med. Her sælges primært interesse- og hobbygenstande som for eksempel veteranbiler, møbler og diverse kunst. 


Auktioner foregår på den anden side også på et rigtigt højt og økonomisk polstret niveau. Her byder dedikerede samlere ind på et objekt, som de ønsker, og måske endda ønsker at videreudvikle eller bruge i en professionel sammenhæng.